Educație

Veste bună. Părinții își pot lua zile libere și după încetarea stării de urgență

Părinții își pot lua zile libere și în perioada imediat următoare încetării stării de urgență, au decis miercuri deputații.

Proiectul, care a fost susținut în plen de toate grupurile parlamentare și adoptat în unanimitate, urmărește extinderea aplicării actului normativ de bază și pe perioadele vacanțelor școlare în situația în care este decretată stare de urgență.

Conform proiectului, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii.

Potrivit unui amendament, prin excepție, în anul 2020 aceste prevederi se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la finalizarea cursurilor școlare aferente semestrului II. Pot beneficia de aceste prevederi părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ, sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

O prevedere similară a fost adoptată pe 6 mai, când plenul Camerei Deputaților a dat vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, aflat la promulgare, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu și, „prin excepție, în anul 2020, aceste prevederi se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”.

Camera Deputaților este decizională în cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat de Senat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.