Economie

Premierul crede că Autostrada Sebeș-Turda ar putea fi terminat anul acesta

Termenul stabilit pentru darea în circulaţie a celor două loturi de pe Autostrada Sebeș-Turda aflate în construcţie este 30 noiembrie, dar respectarea acestui grafic nu se poate realiza decât printr-o mobilizare suplimentară, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban.

„Trebuie să spunem adevărul: acest proiect este întârziat faţă de graficul iniţial. Finalizarea acestui proiect, al Autostrăzii Sebeș-Turda, trebuia să aibă loc cu cel puţin doi ani în urmă, în calendarul iniţial, în planificarea iniţială. Din diferite motive (….) ne găsim în situaţia de astăzi, în care obiectivul nostru și scopul prezenţei noastre aici este să le transmitem constructorilor, antreprenorilor (pe lotul 2, liderul este compania Aktor, iar pe lotul 1 Pizzarotti), să le transmitem foarte clar că noi ne achităm toate obligaţiile, plătim la zi, creăm front de lucru, acordăm orice formă de susţinere instituţională pentru realizarea acestor obiective de investiţii în graficul replanificat, dar așteptăm din partea constructorilor respectarea acestui grafic”, a subliniat premierul.

Ludovic Orban a adăugat că respectarea acestui grafic nu se poate realiza „decât printr-o mobilizare suplimentară, atât din punct de vedere al angajaţilor de pe șantier, cât și din alte puncte de vedere, care sunt extrem de importante pentru a putea susţine ritmul de lucru necesar pentru a se atinge obiectivul”.

Şeful Guvernului a subliniat că, în cazul lotului 2, obiectivul stabilit este 30 noiembrie pentru a se da drumul la circulaţie.

„Sigur, asta nu înseamnă finalizarea integrală a obiectivului de investiţii, pot să mai rămână lucrări care nu afectează partea carosabilă, rutierul, dar termenul stabilit este 30 noiembrie punerea în circulaţie”, a evidenţiat premierul Orban.

În ceea ce privește lotul 1, care „din punct de vedere al progresului fizic este mai avansat”, premierul a opinat că, “este clar că este nevoie de o mobilizare suplimentară”. „La nivelul actual de mobilizare, nu se poate atinge obiectivul de a da drumul la circulaţie pe tronsonul 1 în termenul stabilit”, a spus acesta.

Ludovic Orban a adăugat că, la ora actuală, constructorilor le este un pic mai ușor să găsească mână de lucru.

„La ora actuală, constructorii au în Ministerul Transporturilor și în Guvernul pe care îl conduc, literalmente, un guvern care sprijină toate investiţiile publice și are ca obiectiv fundamental dezvoltarea accelerată a reţelei de autostrăzi, de căi ferate și a tuturor celorlalte proiecte de investiţii de infrastructură de transport, fără de care România nu își poate atinge potenţialul de dezvoltare. Ca atare, atitudinea inclusiv ulterioară pe care o vom avea faţă de un constructor sau altul va fi stabilită în funcţie de seriozitatea constructorului și de măsura în care își realizează și își respectă termenii contractuali și graficul de lucrări stabilit”, a conchis premierul.

Ministrul constată că mobilizarea e la ea acsă pe șantier

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, aflat la a treia sa vizită pe acest șantier, a spus că se bucură să vadă o mobilizare și pe lotul 1, și pe lotul 2, dar că este loc de mai bine.

„Termenul este noiembrie 2020, termen până la care vrem să dăm în trafic cei 40 de kilometri ai Autostrăzii Sebeș-Turdsa, cu cele două loturi”, a spus Bode.

Ministrul Transporturilor a adăugat că la ora actuală se lucrează pe 164 de kilometri de autostradă.

„Nu am întrerupt în perioada de criză nicio zi lucrările, ceea ce este foarte, foarte bine. Mai mult, am dat în lucru efectiv, am început lucrările la 70 de kilometri de autostradă și drumuri expres în România. Vom continua acest program, accelerat, astfel încât anul 2020, repet, să fie anul construcţiei de autostrăzi în teren, și nu pe hârtie, în studiourile de televiziune”, a declarat Bode.

Alături de vicepremierul Raluca Turcan, cei doi au vizitat vineri șantierul Autostrăzii Sebeș – Turda.

Loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Sebeș – Turda au fost date în circulaţie în 2018.

One Comment

  1. Pingback: O bucată de autostradă din A3 va fi finalizată în această vară – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.