Sănătate

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale (World Hypertension Day) este marcată în fiecare an la 17 mai pentru a încuraja cetățenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare.

Această zi este promovată începând din anul 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internațională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizații, potrivit www.whleague.org.

Hipertensiunea arterială, definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, care poate afecta inima, creierul, rinichii şi ochii, este numită ucigaşul tăcut, deoarece boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la invaliditate, infarct sau atac cerebral.

La nivel global, se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu hipertensiune nu sunt conştiente de faptul că o au, iar dintre cele care conştientizează faptul că au această afecțiune, mai puțin de 20% o țin sub control, potrivit site-ului Societății Internaționale de Hipertensiune, http://ish-world.com/.

Societatea Internațională de Hipertensiune Arterială, înființată în 1966 şi înregistrată ca organizație de caritate în Anglia şi Ţara Galilor în decembrie 2007, s-a angajat să promoveze şi să încurajeze dezvoltarea cercetării științifice în domeniul hipertensiunii arteriale, cu aplicabilitate în întreaga lume, potrivit http://ish-world.com/.

În România hipertensiunea reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenței sale crescute la populația adultă. Potrivit unui studiu al Societății Române de Hipertensiune, efectuat în 2016, SEPHAR III („Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România”), în țara noastră hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.

Societatea Română de Hipertensiune este afiliată Societății Europene de Hipertensiune și dezvoltă programe de educare a populației, în vederea îmbunătățirii gradului de informare privind hipertensiunea arterială. În acest an, Societatea a elaborat un comunicat de presă care cuprinde o serie de recomandări pentru pacienții hipertensivi, îndeosebi în contextul desfășurării pandemiei de CoVid-19, boala pe care o produce noul coronavirus, SARS COV-2, așa cum arată https://societate-hipertensiune.ro/ziua-mondiala-a-hipertensiunii-arteriale/.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.