Economie

Conexiunile de internet fix de mare vitează, majoritare în România

Computer servers

Aproximativ trei sferturi din cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permit viteze foarte mari, de peste 100 Mbps, informează autoritatea națională de profil ANCOM.

„O veste bună din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, și pe parcursul stării de urgență care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susținut cu succes cererea excepțională de trafic. Nicicând în istorie rețelele de comunicații electronice nu au avut un rol atât de important pentru sprijinirea funcționării societății noastre, a nevoilor noastre sociale, educaționale, economice sau de altă natură, ca în aceste ultime două luni – să folosim Ziua Comunicațiilor pentru a le mulțumi și a-i felicita pe cei care au făcut posibil acest lucru, de-a lungul timpului”, a declarat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 17 mai.

În România, la sfârșitul anului 2019, existau 5,3 milioane de conexiuni la internet fix (reprezentantând o creștere anuală de 4%), dintre care 3,9 milioane, adică 74%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză. Traficul mediu de internet fix/locuitor a fost de 29 GB/lună, cu 14% mai mult față de anul precedent.

Potrivit raportului ANCOM, rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 64% la nivel național în anul 2019, în mediul urban fiind de 75%, iar în mediul rural de 49%.

În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului 2019, RCS&RDS avea o cotă de piață de 53%, Grupul Telekom 21%, ceilalți furnizori însumând 26%. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.