Educație

Testări gratuite pentru elevii și profesorii care se reîntorc la școală

În jur de 2.000 de elevi din clasele a VIII-a şi a XII-a, cadre didactice, medici şi asistenți şcolari din Alba Iulia vor fi testați gratuit pentru CoVid-19, în vederea reîntoarcerii în siguranță în şcoli, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

„Aproximativ 2.000 de persoane – elevi, personal didactic şi nedidactic, dar şi personal medical şcolar din municipiul Alba Iulia vor fi testate CoVid-19 în contextul reîntoarcerii în şcoli din 2 iunie. Numărul elevilor din clasele VIII-a şi a XII-a care urmează să intre la cursuri la începutul lunii iunie este de aproximativ 1.200. La aceştia se adaugă personalul didactic de predare (profesorii), dar şi cel nedidactic, precum şi medicii şi asistenții şcolari. Acțiunea reprezintă o inițiativă locală şi are loc în cadrul unei colaborări între Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, Primăria municipiului Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Județean (ISJ) Alba”, transmite DSP Alba.

Campania este parte a proiectului pilot de testare prin metoda pooling ce se derulează în Alba Iulia.

Kit-urile de testare necesare sunt asigurate de Primăria Alba Iulia, astfel finanțarea integrală a demersului este susținută de la bugetul local.

„Reluarea cursurilor pentru o parte din elevi, cei aflați în clasele de final de ciclu de învățământ, trebuie să se întâmple în condiții de maximă siguranță a sănătății. Atenția elevilor şi profesorilor trebuie să se îndrepte doar către educație, iar pentru asta, e responsabilitatea noastră să creăm un climat sigur. Mă bucur că partenerii noştri, DSP Alba şi IŞJ Alba, vor derula această campanie şi astfel, alături de măsura distribuirii măştilor de unică folosință, a amplasării de dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini, dezinfecția suprafețelor şi claselor, totul va fi fără probleme de sănătate”, a declarat, potrivit comunicatului, viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul.

Testarea este gratuită şi benevolă şi se va derula pe durata a câtorva zile, anterior datei de 2 iunie.

IŞJ Alba se va ocupa de organizare, urmând să comunice unităților de învățământ data şi locațiile unde se va face efectiv recoltarea probelor.

„Aceasta reprezintă o procedură simplă şi sigură, care constă, practic, în prelevarea unui exudat nazo-faringian cu ajutorul unui bețişor medicinal steril, de unică folosință. Procedura va fi realizată de personal medical din cadrul DSP Alba. În situația în care vor fi depistate cazuri pozitive, acestea vor fi comunicate direct de către personalul DSP Alba, iar cele negative vor fi comunicate de către reprezentanții IŞJ Alba”, menționează reprezentanții DSP Alba, care precizează, de asemenea, că testarea nu este obligatorie.

„Ne dorim extinderea acestui demers la nivelul întregului județ, însă nu putem acționa fără sprijinul administrațiilor locale, care ar trebui să asigure testele necesare, având în vedere că testarea elevilor nu este inclusă în algoritmul național de testare”, a declarat, la rândul său, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.