Economie

Finanțare nerambursabilă pentru peste 200 de microîntreprinderi din Regiunea Centru

Peste 200 de microîntreprinderi din Regiunea Centru vor obține finanțare nerambursabilă, pentru a crea sau menține mai mult de 2.000 de locuri de muncă, investind în retehnologizare, extinderea spațiului de lucru și achiziția de noi echipamente sau linii de producție.

„În cel mai scurt timp de la închiderea depunerii de proiecte pentru finanțarea microîntreprinderilor, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru începe contractarea cererilor depuse de mediul privat din Regiunea Centru. Un număr de 516 microîntreprinderi au proiecte eligibile, aflate în plin proces de evaluare pentru a obține fonduri nerambursabile Regio. Dintre acestea, aproape 100 de firme mici vor putea să-și dezvolte afacerile în mai puțin de două luni, ca urmare a definitivării procesului de contractare, și încă mai mult de 100 vor primi resurse pentru a se dezvolta în această vară. În total, microîntreprinderile finanțate vor crea sau menține peste 2.000 locuri de muncă, investind în retehnologizare, extinderea spațiului de lucru și achiziția de noi echipamente sau linii de producție”, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Potrivit sursei citate, la nivelul Regiunii Centru, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, sunt disponibile aproximativ 500 milioane de lei, alocate prin Prioritatea de Investiții 2.1, iar pe un prim apel de proiecte au fost deja finanțate 249 de firme, dintre care aproape jumătate și-au finalizat proiectele.

„Echipa ADR Centru a muncit fără pauză, pentru a finaliza evaluarea celor mai mult de 600 de cereri depuse spre finanțare nerambursabilă. Astfel că, pentru primele 100 de microîntreprinderi din Regiunea Centru, care au obținut cel mai mare punctaj în evaluarea proiectelor, am și prezentat primele vești bune, respectiv le-am confirmat sprijinul pe care-l vom acorda prin fondurile nerambursabile Regio”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

El a adăugat că microîntreprinderile sunt vitale pentru orice economie, fiindcă, deși au până la nouă angajați, reprezintă rețeaua de bază a economiei.

„Noile proiecte pe care le vom semna se adaugă celor 249 care au fost contractate în urmă cu doi ani și care au atras deja în economie peste 35 milioane euro. Peste 70% din acestea din urmă și-au finalizat proiectele, iar celelalte le vor finaliza în cel mult 2-3 luni. Este îmbucurător faptul că multe din firmele care au absorbit eficient fonduri europene în perioada 2007-2015 au fost printre cele care au pregătit noi cereri de finanțare și au devenit acum mai performante”, a mai spus directorul general al ADR Centru.

Reprezentanta unei firme care va semna în curând un contract de finanțare Regio 2014-2020 pentru microîntreprinderea sa, Tina Rezmuves, a afirmat, potrivit comunicatului, că, pentru ea, finanțarea nerambursabilă pe care o va primi este „vitală”.

„Abia aștept să reiau activitatea la capacitate 100%. Ştiu că se spune că e birocrație mare, că nu e ușor, că sunt reguli multe, dar aș pune și eu o întrebare: Cine ar da unei firme 200.000 euro, bani pe care nu trebuie să-i mai dai înapoi, fără să ceară reguli stricte și fără un morman de acte? Tot eu răspund: nu există nimeni”, a declarat Tina Rezmuves.

La rândul său, Sorin Tache, reprezentantul unei microîntreprinderi din Alba Iulia care va beneficia de finanțare nerambursabilă, a spus că a mai încercat să obțină fonduri europene, dar nu a găsit resursele proprii pentru cofinanțare.

„De această dată, beneficiind de întreaga deschidere din partea ADR Centru, cu sprijinul consultantului care mă va ajuta pe parcursul implementării, vom face dosarele necesare și vom respecta ce ne-am propus să facem în proiect”, a menționat el.

Prin Programul Operațional Regional, mediul de afaceri din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu obține mai mult de 1,6 miliarde de lei, deoarece pentru dezvoltarea IMM prin Prioritatea de Investiții 2.2 s-au semnat 139 de contracte, care au atras peste 419 milioane de lei, iar până în vară se va lansa un nou apel de proiecte pe Prioritatea 2.2 pentru IMM, prin care alte 22 milioane de euro se vor putea accesa de mediul privat din regiune.

În total, toate firmele sprijinite și structurile de afaceri dezvoltate de diferite organizații vor menține peste 4.000 de locuri de muncă și vor crea cu încă 10% mai multe noi.

Deschis depunerii de proiecte în perioada iulie-noiembrie 2019, pe cel de-al doilea apel al Priorității de Investiții 2.1 a POR 2014-2020 au fost depuse spre finanțare 618 cereri de finanțare de către microîntreprinderile din Regiunea Centru. Cererile depuse solicitau spre finanțare nerambursabilă suma de 468 milioane de lei, iar bugetul disponibil pentru finanțare nerambursabilă a fost stabilit la valoarea de 163 milioane de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.