Administrație

Relaxare prematură. „Factorul psihologic”, declarat vinovat pentru infectările de la spitalul din Sebeș

Conducerea Spitalului Municipal Sebeș, unitate în care au fost depistate mai multe cazuri de Covid-19 în rândul pacienților și cadrelor medicale, consideră că „factorul psihologic” a determinat o „relaxare prematură” a personalului.

„Personalul Spitalului Municipal Sebeș numără 350 de angajați, dintre care șase persoane (trei asistenți medicali, două infirmiere și un registrator) au fost testate pozitiv cu virusul Covid-19 (Coronavirus), toate persoanele fiind asimptomatice. Subliniem faptul că întreg personalul angajat al spitalului nostru este asigurat cu echipamente și materiale de protecție sanitare, suficiente pentru următoarele două luni de funcționare, Spitalul Municipal Sebeș beneficiind, în primul semestru al anului 2020, de o finanțare de circa 1,5 milioane lei de la bugetul local al Municipiului Sebeș, precum și de o serie de donații onorifice din partea companiilor locale”, a transmis, sâmbătă, managerul unității, Anca Franchini.

Potrivit acesteia, personalul a luat la cunoștință și a fost responsabilizat cu privire la normele sanitare aplicate în actualul context epidemiologic.

După ce precizează că unitatea din Sebeș nu este un spital suport Covid-19, managerul precizează că sancțiunea primită se referă la organizarea zonei tampon, documentația fiind în curs de avizare.

„Ne asumăm cu maximă responsabilitate toate observațiile primite de la reprezentanții DSP Alba, cu care avem o colaborare permanentă, și sancțiunile primite și vom face toate eforturile pentru a remedia sincopele. Considerăm că, în cazul nostru, vorbim de un factor psihologic, ce a dus la o relaxare prematură a personalului, care a înțeles, încă o dată, că trebuie să rămânem vigilenți în continuare, pentru a depăși cu bine acest context epidemiologic”, a afirmat, potrivit unui comunicat de presă, Anca Franchini.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 52.000 de lei Spitalului Municipal Sebeș și unor cadre medicale considerate răspunzătoare de deficiențele constatate cu prilejul unui control igienico-sanitar desfășurat sâmbătă, ca urmare a depistării mai multor cazuri de CoVid-19 în rândul unor pacienți și angajați.

„Ca urmare a controlului igienico-sanitar din data de 23.05.2020 efectuat de inspectorii DSP Alba la o unitate sanitară din județ, urmare a depistării unui număr total de 6 cadre medicale infectate cu SARS-COV-2, s-au aplicat un număr de 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 52.400 lei pentru deficiențele constatate, după cum urmează : 1 amendă pe persoană juridica în valoare de 30.000 lei (…), 2 amenzi persoană fizică în valoare de 10.000 lei fiecare (…), 1 amendă persoană fizică în valoare de 2.400 lei”, a transmis directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Potrivit acestuia, sancțiunile pe persoană fizica au fost aplicate asupra personalului medical răspunzător de deficiențele constatate.

Totodată, s-a interzis funcționarea secției de interne – cardiologie – compartiment izolare, pentru o perioada de 48 de ore, pentru efectuarea operațiunilor de dezinfecție terminală și dezinsecție si se va continua testarea tuturor pacienților aflați în spital și a personalului angajat.

Deficiențele constatate în urma controlului se referă la nerespectarea circuitelor funcționale pentru Covid-19, a spațiilor de echipare, dezechipare și decontaminare a personalului, colectare și depozitare necorespunzătoare a deșeurilor medicale, precum și nerespectarea procedurilor generale de curățenie și dezinfecție în unitatea sanitara. Deficiențele constatate se referă la camera de garda și secția interne-cardiologie, a menționat Sinea.

Un nou focar de coronavirus a fost înregistrat în Alba în cadrul unei unități sanitare, unde au fost depistate pozitiv șase cadre medicale, a informat, sâmbătă, DSP.

Anterior, au fost depistați pozitiv și pacienți.

Potrivit directorului executiv al DSP Alba, tot personalul medical și pacienții spitalului vor fi testați. Până acum, în cadrul acestei anchete, au fost efectuate peste 150 de teste Covid-19, urmând ca, zilele ce urmează, testarea să continue.

One Comment

  1. Pingback: Avalanșă de infectări. Primarul din Sebeș le cere concetățenilor să rămână „precauți” – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.