Economie

Ministrul Agriculturii spune că „n-a mai fost de 50-60 de ani o secetă ca acum”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, duminică, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că o secetă ca aceea de acum nu a mai fost în România de 50-60 de ani și că încearcă să-i obișnuiască pe fermieri să-și asigure culturile.

„E o secetă extremă și puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluției pandemiei CoVid, a afirmat Adrian Oros, care a ținut să precizeze că „secetă ca anul acesta, spun specialiștii, n-a fost de 50-60 de ani”.

Ministrul a mai spus că până acum sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă.

„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt și alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producțiile, grindină, inundații, îngheț, ploi torențiale, furtuni – încercăm să-i obișnuim să-și asigure culturile, a adăugat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii suportă 70% din polița de asigurare.

„În același timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în polița de asigurare și seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condițiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a mai spus oficialul guvernamental.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.