Social

Monseniorul Laszlo Kerekes este noul Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia

Monseniorul Laszlo Kerekes a fost numit, marți, de Papa Francisc, drept Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, anunță Conferința Episcopilor din România (CER).

Potrivit unui comunicat al CER, transmis marți Agerpres, Monseniorul Laszlo Kerekes este al 27-lea Episcop auxiliar care slujește în milenara Arhidieceză de Alba Iulia.

Data și locul consacrării sale episcopale vor fi stabilite ulterior.

„Această numire vine după ce în decembrie anul trecut Papa Francisc a acceptat renunțarea la oficiu a Înaltpreasfințitului Gyorgy Jakubinyi, la acea vreme Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și a Preasfințitului József Tamás, Episcop auxiliar al aceleiași Arhidieceze, și l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia pe Monseniorul Gergely Kovacs, consacrat și înscăunat pe 22 februarie în Catedrala «Sf. Mihail» din Alba Iulia”, precizează sursa citată.

Monseniorul Laszlo Kerekes s-a născut la 23 iulie 1968 în Ghelița (Covasna), Arhidieceza de Alba Iulia.

A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia până în 1990 și la Academia Teologică de la Budapesta până în 1992.

A fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Alba Iulia pe 16 mai 1993, de către Monseniorul Gyorgy Jakubinyi, pe atunci Episcop auxiliar.

Ulterior a continuat studiile în Canada, la Ottawa, unde a obținut licența în Drept canonic, în 1994, și doctoratul în 2004.

A fost profesor la Seminarul Mare de la Alba Iulia și paroh în Târgu Secuiesc, fiind membru al Consiliului Prezbiteral și al Tribunalului Ecleziastic al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are, conform Anuarului Pontifical din 2019, o suprafață de 58.234 km pătrați și 335.500 de credincioși, dintr-o populație totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii și are 299 de preoți diecezani și 44 de seminariști în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări și 81 de călugărițe).

După numirea noului Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, numărul episcopilor romano-catolici din România ajunge la 13, dintre care cinci sunt emeriți. Numărul total al episcopilor catolici – romano-catolici și greco-catolici se ridică la 22.

Trei dintre episcopi, recent numiți de Papa Francisc, Monseniorii Laszlo Kerekes, Călin Ioan Bot și Cristian Dumitru Crișan, vor primi consacrarea imediat după ce condițiile sanitare impuse de starea de pandemie vor permite celebrarea ceremoniei religioase, se mai arată în comunicat, semnat de secretarul general al CER, preotul Francisc Ungureanu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.