Mozaic

Kelemen Hunor consideră 4 iunie drept „o zi a solidarității naționale maghiare”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, că ziua de 4 iunie, când s-a semnat Tratatul de la Trianon, în 1920, reprezintă o zi a solidarității naționale maghiare.

„La 100 de ani de la Trianon, consider ziua de 4 iunie ca pe o zi a solidarității naționale maghiare. Gândesc acest lucru ca membru al națiunii maghiare, ca maghiar din Transilvania, care este solidar cu toți maghiarii și cu toate comunitățile maghiare din Bazinul Carpatic. Ca cineva care nu dorește să considere celelalte națiuni drept inamici, ci potențiali parteneri de colaborare, alături de care poate vom reuși să construim această lume, în așa fel încât să proiectăm un viitor comun, în spiritul respectului reciproc”, a spus Kelemen Hunor în mesajul său.

El mai spune că a fi maghiar în România înseamnă și provocare, și responsabilitate.

„Pentru noi, să fii maghiar pe aceste meleaguri înseamnă, în același timp, provocare și responsabilitate. Este o provocare deoarece trebuie să dovedești că, deși lingvistic, cultural, sufletește, ești parte a unei alte națiuni – națiunea maghiară –, dar ca cetățean român născut aici construiești – prin acțiunea, munca și impozitele tale – țara în care trăiești, care este pământul tău natal și al strămoșilor tăi. Trebuie să demonstrezi zi de zi că acum această stare de fapt este normală pentru tine. Că nu ești dușman, dar consideri contextul actual ca fiind dată. Trebuie să explici permanent faptul că solidaritatea națională, responsabilitatea nu sunt îndreptate împotriva nimănui. Este, totodată, și o responsabilitate, pentru că această problemă trebuie clarificată. Deși ești considerat un pericol, deși, în realitate, nu este deloc așa. Vrei doar să fii cetățean cu drepturi egale. Pentru că ai dreptul la propriile tradiții și obiceiuri, la folosirea limbii materne, la școlile, instituțiile și simbolurile națiunii de care aparții”, a afirmat președintele UDMR.

Potrivit lui Kelemen Hunor, generația sa gândește la fel ca generațiile bunicilor și străbunicilor săi.

„Sunt maghiar. (…) În urmă cu 100 de ani, granițele țării au fost modificate împotriva voinței bunicilor și străbunicilor mei. Ei n-au cerut-o, nici n-au fost întrebați, dar au primit, în schimb, o țară întreagă, România. Dar, în același timp, și-au pierdut patria. Au continuat să trăiască ca maghiari. (…) De multe ori au fost nevoiți să ia totul de la capăt (…) dar chiar și în momentele în care au trecut prin cele mai grele încercări și-au păstrat identitatea pe pământul natal, în Transilvania, în Ținutul Secuiesc. Astăzi, cei din generația mea trăiesc și gândesc la fel. Întotdeauna ne-am considerat parte a națiunii maghiare”, a mai spus Kelemen Hunor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.