Administrație

DSP Alba susține că a făcut economii de 800 de mii de lei prin testarea de tip pooling

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, alături de personalul medical implicat în testarea prin metoda pooling

În prima lună de implementare a metodei inovative de tip pooling în laboratorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, metodă care presupune practic un screening aplicat în masă populației din județ, s-au economisit aproximativ 800.000 de lei, afirmă reprezentanții instituției.

Metoda a premis realizarea unui control eficient a răspândirii virusului Sars-Cov2 și identificarea eventualelor focare de CoVid-19 prin testarea de comunități întregi de pe teritoriul întregului județ, dar și economisirea unor importante sume de bani de la buget.

„În urma bilanțului făcut de specialiștii DSP Alba s-a constatat că, prin aplicarea metodei pooling, s-au economisit aproximativ 800.000 de lei, echivalentul a circa 4.000 de teste. Costul stabilit de Ministerul Sănătății este de 200 de lei/test/persoană. Referindu-ne strict la cifre, potrivit datelor furnizate de Laboratorul de Investigare și Diagnostic din cadrul DSP Alba, de la sfârșitul lunii aprilie și până în prezent, 610 eșantioane/grupe a câte 8 persoane în medie (circa 4900 de persoane) au fost testate prin metoda pooling”, se arată într-un comunicat al DSP Alba.

Acestora li se adaugă eșantioanele prelucrate individual ca urmare a depistării pozitive a circa 50 dintre ele, ceea ce înseamnă încă 400 de teste realizate care pot fi atribuite tot metodei pooling.

Metoda pooling a fost validată de personalul laboratorului DSP Alba prin probele și controalele pozitive lucrate, conform procedurii de lucru în domeniul biologiei moleculare utilizând tehnologia RT-PCR.

„Cifrele și datele arată clar că nu am greșit când am pariat pe metoda pooling. Aceasta s-a dovedit a fi eficientă prin excluderea persoanelor negative și identificarea eventualelor focare de COVID-19. Dincolo de avantajele economice evidente, cel mai important aspect îl reprezintă nu atât numărul de teste economisite și implicit banii salvați, ci numărul mare de persoane testate. Pentru a ține în continuare situația sub control, vom menține testarea de tip pooling cel puțin până la finalul anului întrucât deținem toate echipamentele și dotările necesare”, conchid reprezentanții DSP.

În județul Alba care au fost confirmate pozitiv 404 persoane, din care 309 s-au vindecat, 21 au decedat, iar 74 se mai află încă în spital, potrivit informaţiilor prezentate vineri de DSP Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.