Economie

România va cere Comisiei Europene banii neaccesați de sectorul vitivinicol pentru viticultorii afectați de coronavirus

România va solicita Comisiei Europene aprobarea în vederea folosirii sumei de 27 de milioane de euro rămase neaccesate de sectorul vitivinicol și utilizarea acestor bani sub formă de scheme de ajutor celor afectați de pandemia de coronavirus din acest domeniu.

Declarația a fost făcută sâmbătă de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei vizite efectuate în județul Alba.

„Sectorul viticultură a fost foarte afectat, pentru că mare parte din produsele lor se duc spre ceea ce înseamnă HORECA (…). Am comunicat Comisiei să putem utiliza cele 27 de milioane de euro ca schemă de sprijin pentru toți cei din sectorul vitivinicol. La nivel european, încă nu este acceptată această formă de sprijin (…). Vrem să utilizăm bani care au fost dedicați sectorului vitivinicol românesc și pe care îi avem necheltuiți, 27 de milioane de euro, și insistăm să-i putem utiliza pe aceștia pentru a-i sprijini pe toți cei care activează în sectorul vitivinicol”, a afirmat Adrian Oros, într-o conferință de presă.

Acesta a mai spus că va participa luni, de la ora 11,00, la o videoconferință cu miniștrii Agriculturii din țările UE, când va relua acest subiect. Adrian Oros a adăugat că în data de 18 iunie va discuta și cu ministrul agriculturii, Julia Klöckner, din Germania, țară care va prelua președinția rotativă a Consiliului UE. „O să discutăm concret care sunt prioritățile pe perioada Președinției Germaniei”, a precizat ministrul Adrian Oros.

Ministrul a mai spus că România are la dispoziție 80 de milioane de euro care au rămas neaccesate din fondurile europene, bani pe care Comisia Europeană permite să fie folosiți și care trebuie împărțiți în sumă forfetară, până la 5.000 de euro pentru fermieri și până la 50.000 de euro pentru procesatori.

Adrian Oros s-a întâlnit sâmbătă, la o sală de evenimente amplasate în apropiere de Alba Iulia, cu reprezentanți ai agricultorilor din județ, precum și cu conducerea structurilor din subordinea ministerului. După întâlnire, ministrul a efectuat o vizită la compania Transavia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.