Social

Curtea de Apel, decizie definitivă în „dosarul dealerului de artefacte dacice”

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a pronunțat, joi, decizia penală definitivă în dosarul privindu-l pe Radu Horia-Camil, cunoscut ca „dosarul dealerului de artefacte dacice”, pe care l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Instanța a dispus, totodată, confiscarea specială a 145 de monede koson din aur, ridicate de la inculpat, și a două plăci epigrafice de bronz, conținând legile orașului antic Troesmis, obiecte aflate în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Potrivit minutei postate pe portalul CA Alba Iulia, instanța a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara și de partea civilă Ministerul Culturii și Identității Naționale, actualmente Ministerul Culturii, împotriva unei sentinței penale pronunțată de Tribunalul Hunedoara în 2018. CA Alba Iulia a desființat sentința penală atacată sub aspectul modului de soluționare a laturii penale și, rejudecând cauza în aceste limite, l-a condamnat pe Radu Horia-Camil la 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii continuate de spălare a banilor (trei acte materiale constând în transferul proprietății a două scuturi dacice, respectiv dobândirea și deținerea a 145 de monede koson din aur și actul material privind tablele/plăci epigrafice de bronz inscripționate de la Troesmis).

Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicată, pe durata unui termen de încercare de 7 ani. Inculpatului i-a fost dedusă din pedeapsa aplicată durata arestării preventive, din perioada 24-26 iulie 2013.

„În baza art. 112 alin. 1 lit. e) Cod penal, dispune confiscarea specială a celor 145 de monede koson din aur, ridicate de la inculpatul Radu Horia, și a două plăci epigrafice de bronz, conținând legile orașului antic Troesmis (sat Iglița, com. Turcoaia, jud. Tulcea), obiecte aflate în custodia Muzeului Național de Istorie al României”, se mai arată în decizia instanței.

În septembrie 2010, bărbatul a fost depistat de autoritățile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone, din departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 de monede Koson din aur, 12 monede romane și trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. Românul se deplasa spre o casă de licitații din Osnabruck, Germania, pentru a efectua tranzacții ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile românești, se menționa, la vremea respectivă, în referatul procurorilor. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenența lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.

Inculpatul a mai fost cercetat de-a lungul timpului pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice și două table din bronz cuprinzând legile cetății Troesmis din Dobrogea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.