Social

Prima donatoare de plasmă din Alba, o asistentă medicală vindecată de CoVid-19

Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Alba a efectuat, vineri, prima recoltare de plasmă de la o pacientă vindecată de CoVid-19, donatoarea fiind o asistentă medicală de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia.

„Am fost dotați cu un echipament special, cu care astăzi s-a recoltat pentru prima dată plasmă, de la o pacientă vindecată de CoVid-19. Donatoarea este cadru medical şi a acceptat să se supună procedurii de plasmafereză, ştiind că bolnavii de CoVid-19 aflați în stare gravă au nevoie de ajutor”, a transmis şefa CTS Alba, Ana Savu.

Potrivit acesteia, a fost recoltată o cantitate de 600 mililitri plasmă, care s-a divizat în trei unități. „Acestea vor putea fi administrate la trei pacienți cu CoVid-19 aflați în stare gravă, dacă rezultatele testelor vor fi bune”, a menționat Ana Savu.

„Prin transfuzia plasmei de la donatorul vindecat la pacientul infectat cu virusul SARS-CoV-2 vor fi transferați şi anticorpii specifici, ajutând astfel organismul bolnavului să neutralizeze virusul, până când va putea să ‘fabrice’ proprii anticorpi neutralizanți. Tratamentul este experimental şi se aplică în țări ca Italia, Germania, Franța, Olanda, Japonia, SUA, Canada, iar la noi în țară de 6 săptămâni. Rezultatele sunt promițătoare”, a mai spus şefa CTS Alba.

Până vineri, în Alba au fost înregistrate 418 cazuri de infectare cu CoVid-19, din care 369 persoane s-au vindecat, iar 22 au decedat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.