Sănătate

România a avut, și în 2019, cele mai mici prețuri la alimente din Uniunea Europeană

Românii au plătit și în 2019 cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană pentru un coș de alimente și băuturi non-alcoolice, respectiv 66% din prețul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru același coș de produse au plătit 129% din prețul mediu la nivelul UE, arată datele publicate joi de Eurostat.

În cazul României, datele Eurostat pentru anul 2019 sunt identice cu cele din 2018 când vine vorba de acest coș de alimente și băuturi non-alcoolice comparabile.

De asemenea, prețurile la băuturi alcoolice și țigări variază între 62% din media UE în Bulgaria, 74% în Polonia, 75% în Ungaria și România, și până la 188% din media UE în Irlanda.

Când vine vorba de prețurile la restaurante și hoteluri, acestea sunt de trei ori mai scumpe în Danemarca decât în Bulgaria, acesta fiind categoria unde se observă cea mai mare diferență de prețuri între statele membre. Potrivit Eurostat, în 2019, prețurile variau între 60% sau mai puțin din media UE în Bulgaria (45%) și România (54%) și până la 156% din media UE în Danemarca.

În schimb, cele mai mici diferențe de prețuri se înregistrează în cazul electrocasnicelor, unde prețurile variază între 91% din media din UE în Polonia și 111% din media din UE în Franța. Aceasta este de altfel și categoria de produse la care prețurile din România se apropie cel mai mult de media din UE, în 2019 fiind la 97% din media UE.

Pe total, cele mai mici prețuri din UE se înregistrează în Bulgaria (53% din media UE) și România (55% din media UE), la polul opus fiind Danemarca (141% din media din UE), Irlanda (134%), Luxemburg (131%), Finlanda (127%) și Suedia (121%). Cu alte cuvinte, prețurile pentru bunuri și servicii în interiorul UE sunt de trei ori mai mari în cel mai scump stat membru, decât în cel mai ieftin stat membru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.