Economie

HS Timber Group respinge acuzațiile privind implicarea în modificarea Codului Silvic

Compania austriacă HS Timber Group, care deține mai multe fabrici de prelucrarea a lemnului în România, respinge acuzațiile privind implicarea sa în modificarea Codului Silvic.

„HS Timber Group respinge cu vehemență informațiile tendențioase vehiculate în spațiul public, care prezintă acuzații false la adresa companiei privind implicarea în posibile modificări ale Codului Silvic. Unul dintre principiile de bază ale HS Timber Group este acela de a acționa întotdeauna în conformitate cu toate legile și reglementările în vigoare. Respectarea și aplicarea legii sunt elemente cheie pentru a câștiga încrederea societății civile și pentru a contribui la dezvoltarea industrială a țării (…) HS Timber Group respectă legea și reglementările în vigoare în țările în care operează. Compania nu este o instituție politică și nu se implică din principiu în nicio acțiune politică. Compania are o politică deschisă a dialogului cu toate părțile interesate și consideră critica constructivă drept o oportunitate pentru îmbunătățirea sistemului intern de securitate, de aceea nu acceptă minciunile și știrile false legate de activitatea sa”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității luni.

Reacția companiei austriece vine în urma declarațiilor reprezentaților USR, potrivit cărora modificările Codului Silvic ar avantaja compania austriacă.

„Amendamentul Schweighofer la Codul Silvic, care a scos oamenii în stradă, la proteste, în urmă cu cinci ani, a revenit pe agenda Parlamentului cu riscul de a fi adoptat, în primele zile ale săptămânii viitoare, de Camera Deputaților. La propunerea Federației Silva (a sindicatelor din silvicultură) și, într-o formă puțin edulcorată, la propunerea unui deputat PSD de Alba, amendamentul vrea să elimine articolul anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f), care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat, anual, de un operator economic sau de un grup de operatori economici. În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) propune eliminarea măsurii anti-hoție, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat, la propunerea USR. Amendamentele au fost depuse “pe firul scurt”, la sfârșitul săptămânii trecute, la propunerile legislative pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, care îi au ca inițiatori și co-inițiatori pe mai mulți parlamentari USR și pe reprezentanți ai altor partide. Modificările toxice vor fi discutate în comisiile de specialitate (Agricultură și Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică), luni și marți, după care va urma votul în plen”, se arată într-un comunicat de presă al USR, dat publicității zilele trecute.

Senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri, atrage atenția asupra faptului că adoptarea acestor amendamente riscă să scoată oamenii în stradă.

„E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute și adoptate de prima Cameră sesizată – în cazul de față Senatul – sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final. Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanți din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât și în societate (…) Precedenta încercare de eliminare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, al cărei principală beneficiară ar fi «celebra» companie Holzindustrie – Schweighofer, supranumită «Termita Pădurilor României» și rebotezată, între timp, HS Timber Group, datează din primăvara anului 2015. Tentativa de atunci a scos zeci de mii de oameni în stradă în Cluj, București și multe alte localități din țară și diaspora. Investigațiile sub acoperire ale Agenției pentru Investigații de Mediu (EIA) și ale presei prezentaseră modul prin care compania austriacă dezvoltase o rețea de cumpărare a lemnului tăiat ilegal, plătind pentru acesta mai mult decât pentru lemnul tăiat legal”, se mai arată în comunicatul USR.

Acesta menționează, printre altele, și faptul că președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii de adoptare a Codului Silvic, invocând faptul că articolul 60 ar încălca principiile pieței libere.

„Argumentele președintelui erau copiate dintr-o adresă a Consiliului Concurenței și erau similare cu cele transmise Guvernului Ponta, printr-o scrisoare publică, de către Schweighofer. «Legătura» era făcută de avocatul companiei, care fusese ani la rând directorul Consiliului Concurenței. În urma protestelor civice din acea vară, Parlamentul a lăsat nemodificat art. 60, președintele Klaus Iohannis a promulgat Codul Silvic și a promis că va include problema pădurilor în Strategia Națională de Apărare a Ţării (lucru care nu s-a întâmplat, însă, nici în 2016, nici în acest an). Pretextul invocat acum e manipulativ. Cică din cauza prețului scăzut al lemnului din Europa Centrală și de Vest, nu s-ar mai găsi cumpărători pentru lemnul din România. În realitate, datele Inventarului Forestier Național (IFN) arată că mai mult de jumătate din volumul de lemn exploatat dispare din pădurile României fără acte. Reducând semnificativ tăierile ilegale, cu siguranță s-ar găsi cumpărători pentru lemnul tăiat legal. Dacă Schweighofer și-ar impune monopolul pe rășinoasele din România, ceilalți procesatori autohtoni și cei care au nevoie de lemn de foc vor fi împinși fie spre faliment, fie spre achiziția de lemn tăiat ilegal. Practic, adoptarea amendamentului ar asigura cumpărători pentru lemnul exploatat ilegal de Mafia Pădurilor”, a mai spus Mihai Goțiu.

Amendamentul vine în contextul în care, în această săptămână, senatorul USR a prezentat informațiile oficiale solicitate Ministerului Afacerilor Interne, care arată că numărul transporturilor de lemn confirmate ca ilegale prin verificări în urma apelurilor telefonice la 112, pe perioada stării de urgență (martie – mai 2020), a fost dublu față de perioada similară a anului trecut.

Mihai Goțiu a atras atenția și asupra altui „amendament toxic”, propus de MMAP, care propune eliminarea modificării definiției materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat.

„Din cauză că actuala definiție este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn (resturi, rumeguș, tocătură, deșeuri, biomasă, așchii etc.) nu sunt considerate a fi «materiale lemnoase». Astfel, între 30% și 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn. «Metoda tocătorul» a fost prezentată public în numeroase investigații ale presei și activiștilor de mediu (Declic, Agent Green, Recorder, ProTV etc.). Situația a fost semnalată și în scrisoarea Comisiei Europene de atenționare pentru deschiderea unei proceduri de infringement, transmisă României în februarie. O petiție Declic cu 50.000 de semnături susține modificarea definiției. E cel puțin de neînțeles propunerea Ministerului de eliminare a completării definiției adoptate deja de Senat. Cu atât mai mult cu cât, printre modificările la Codul Silvic, votate de Senat, se numără și încadrarea ca infracțiune a transporturilor ilegale de lemn. Dacă modificarea definiției materialelor lemnoase ar fi eliminată, s-ar ajunge la situația în care un om care transportă fără acte, cu o căruță, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la pușcărie, iar cineva care transportă, cu camioane de zeci de metri cubi, lemn «tocat» (lemn cu aceeași valoare cu a lemnului de foc) ar scăpa cu o amendă pe care ar acoperi-o din următorul transport ilegal”, se mai arată în comunicatul USR.

One Comment

  1. Pingback: USR solicită adoptarea de urgență, în sesiunea extraordinară, a Codului silvic – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.