Social

Valul doi al pandemiei va duce la o catastrofă. Dragoș Damian: „4 din 10 români poartă greșit masca”

„Al doilea val de CoVid-19 va duce la o catastrofă sanitară”, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PrIMeR).

„Al doilea val de CoVid-19 va duce la o catastrofă sanitară şi la colapsul economiei în condițiile în care încă nu există un tratament. Distanțarea individuală şi portul măştii rămân singurele mijloace eficiente pentru a evita un dezastru”, avertizează PrIMeR, care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară.

Doar doi din 10 români sunt atenți la măsurile de protecție

Dr. Dragoş Damian, directorul executiv PrIMeR, CEO Terapia Cluj, atrage atenția că nerespectarea măsurilor recomandate de autorități după relaxarea restricțiilor poate duce atât la o catastrofă sanitară, cât şi la una economică.

„Din datele pe care le avem la dispoziție dintr-o cercetare recentă se constată că în spațiile publice închise, 4 români din 10 nu utilizează deloc sau utilizează greşit masca de protecție şi numai 2 din 10 sunt atenți la menținerea distanțării individuale de minimum 1,5 metri”, a precizat Dragoş Damian.

Această constatare este extrem de îngrijorătoare, pentru că la stadiul din prezent de transmitere comunitară şi în absența unui tratament sau vaccin lucrurile pot scăpa rapid de sub control. Atât în perioada stării de urgență cât şi ulterior, fabricile de medicamente din țară nu s-au confruntat cu niciun caz de infectare cu SARS-CoV-2, întrucât cei peste 5.000 de angajați au respectat fără abateri recomandările autorităților.

„Am implementat încă de la început şi am menținut şi în prezent măsurile de distanțare individuală de 1,5 metri, purtare a măştii în toate spațiile publice închise şi igiena mâinilor cu săpun şi dezinfectant. Aceste măsuri au devenit reflex pentru angajații noştri şi este clar în acest moment că au prevenit transmiterea virusului în comunitățile noastre”, a continuat oficialul PrIMeR.

5 din 100 de oameni mor din cauza virusului SARS-CoV-2

Experiența acumulată de cercetători în ultimele 6 luni arată că SARS-CoV-2 este un virus extrem de contagios, care suferă mutații, se răspândeşte rapid în comunitate şi face ravagii însemnate, 5 oameni din 100 mor, iar alți 5 rămân cu sechele. În condițiile în care punerea pe piață a unui medicament eficient şi sigur sau a unui vaccin care să prevină boala se va prelungi cel puțin până spre sfârşitul anului, responsabilitatea individuală este primordială, avertizează PrIMeR.

„Mască, distanțare, spălare, dezinfectare. Sunt măsuri simple care funcționează pentru prevenirea infectării, sunt accesibile tuturor şi ne dau încredere că putem să ne continuăm viața aproape de normalitate şi, la fel de important, că putem contribui la relansarea economiei!”, a mai adăugat Dragoș Damian.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.