Educație

Admiterea la liceu. Joi începe completarea fișelor cu opțiuni

Completarea opțiunilor elevilor în fișele de înscriere pentru admiterea la liceu începe joi, potrivit calendarului Ministerului Educației.

Conform MEC, în intervalul 2 – 8 iulie, se vor completa opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenți și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.

Completarea opțiunilor se poate face fie în unitatea de învățământ absolvită, fie prin formular transmis electronic.

De asemenea, absolvenții care doresc să participe la admitere într-un alt județ vor completa fișele de înscriere în aceeași perioadă, 2 – 8 iulie, fie la unitatea de învățământ de proveniență, fie vor transmite electronic opțiunile la unitatea de învățământ absolvită sau, doar în situații excepționale, la centrul special de înscriere din județul în care doresc să participe, potrivit Procedurii MEC.

Completarea opțiunilor pe fișa de admitere se face în ordinea preferințelor candidaților.

Între momentul validării fișei și repartizarea computerizată, fișele sunt centralizate în bazele de date județene și de aici în baza de date națională de la Ministerul Educației.

După verificări multiple și corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare elev se caută prima opțiune de pe lista unde mai sunt locuri libere și elevul este repartizat la acea opțiune, potrivit ghidului de admitere.

Dacă la un moment dat se găsește un elev la care opțiunile exprimate în fișă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V – VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Potrivit calendarului privind admiterea în liceu, în perioada 2 – 6 iulie are loc introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere. În perioada 3 – 7 iulie se verifică de către părinți și candidați corectitudinea datelor din fișa listată de calculator, se corectează eventualele greșeli în baza de date computerizată și se listează fișele corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

Pe 8 iulie are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/ al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.