Social

Cazul Bîrloncea produce efecte. Florin Roman a depus un amendament la Legea pensiilor

Legea Pensiilor va fi modificată după dezvăluirea cazului Bîrloncea

Deputatul liberal Florin Roman a anunțat vineri, la Alba Iulia, că a depus o inițiativă legislativă prin care, în situația unor erori materiale intervenite în procesul administrativ, termenul general de prescripție să nu se aplice pentru recuperarea de către beneficiarii dreptului la pensie a sumelor neplătite acestora.

Inițiativa survine ca urmare a mediatizării unui caz în care o femeie din Alba a primit, timp de 16 ani, o pensie mai mică decât cea cuvenită, din cauza erorii unui angajat al Casei de Pensii.

„Astăzi, am depus inițiativa legislativă în procedură de urgență prin care, practic, nu rezolvăm doar un caz, rezolvăm toate situațiile de acest gen, pentru că (…) sunt convins că sunt multe situații de acest gen. Legea, la ora actuală, prevede un termen general de prescripție de 3 ani de zile”, a afirmat deputatul liberal de Alba, într-o conferință de presă.

Amendamentul depus de Florin Roman prevede ca, în cazul în care, din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripție nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent.

Ministrul Muncii şi Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a cerut, joi, măsuri administrative de sancționare a celor care au greşit, cât şi pentru repararea prejudiciului material de la Casa de Pensii Alba, după ce, timp de 16 ani, o femeie a primit o pensie mai mică.

„Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parțial în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii. În anul 2004, îndeplinind condițiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă. Din cauza neatenției unor funcționari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menținându-se penalitatea timp de 16 ani. Prejudiciul creat plin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei”, se menționează într-un comunicat dat publicității de Ministerul Muncii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.