Administrație

Municipalitatea Sebeș încearcă să obțină o finanțare de stat pentru reabilitarea Casei Zápolya

Casei Zápolya ar putea fi renovată cu bani de la Ministerul Culturii

Municipiul Sebeș a elaborat și a depus spre finanțare un proiect în cadrul apelului național de proiecte susținute din Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea mai-iulie 2020, în vederea pregătirii documentațiilor tehnico-economice necesare lucrărilor de restaurare a Casei Zápolya.

Casei Zápolya este un monument istoric de categoria A, înscris în Lista Monumentelor Istorice din România (cod AB-II-m-A-00354), edificiu care adăpostește Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Valoarea estimată a proiectului este de 190.400 lei (din care, 140.000 lei finanțarea solicitată, 50.400 lei reprezentând contribuția proprie).

Proiectul își propune să realizeze reabilitarea, conservarea și punerea în valoare a Casei Zápolya, sediu al Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, precum și angajarea comunității locale în acțiunea de protejare a monumentelor istorice.

Proiectul de finanțare a fost depus la data de 1 iulie 2020, în baza temei de proiectare pentru obiectul de investiții menționat, aprobată de Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Hotărârea numărul 144/2020.

Edificiul care adăpostește astăzi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Casa Zápolya, proprietate a Municipiului Sebeș din anul 2019, este cea mai importantă clădire laică din oraș, în care a locuit și s-a stins din viață ultimul voievod al Transilvaniei și rege al Ungariei, Ioan Zápolya (1487-1540) și în care s-au desfășurat lucrările dietelor din anii 1547, 1550, 1552, 1556, 1557, 1657 și 1659, în cadrul cărora s-au luat hotărâri importante pentru Transilvania (la cea din anul 1659 adoptându-se prima stemă a Principatului Transilvaniei).

Ridicat în mai multe etape, începând cu ultimii ani ai secolului al XIV-lea, edificiul prezintă în alcătuirea sa coexistența unor elemente arhitecturale, de structură și decorative, specifice stilurilor gotic și renascentist. Începând cu anul 1951, edificiul adăpostește colecțiile muzeului local redenumit, din anul 2001, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.