Mozaic

USR solicită adoptarea de urgență, în sesiunea extraordinară, a Codului silvic

Uniunea Salvați România (USR) a solicitat, vineri, adoptarea de urgență a legilor de modificare a Codului silvic pentru evitarea sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza tăierilor ilegale de păduri din România.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, modificările, la care parlamentarii acestui partid sunt inițiatori şi co-inițiatori, „sunt blocate la Camera Deputaților”, iar o mare parte dintre acestea răspund solicitărilor Comisiei Europene, din ultimatumul transmis României, joi, pe problema tăierilor ilegale şi a încălcării directivelor europene de mediu.

Dacă România nu se conformează în termen de o lună, riscă un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, atrage atenția USR.

„În cele două săptămâni ale sesiunii extraordinare a Parlamentului, este timp suficient pentru a adopta modificările la Codul silvic la Camera Deputaților, în condițiile în care acestea au trecut deja, cu unanimitate, de Senat. Din păcate, atât în şedința de luni, din Comisia pentru agricultură şi silvicultură a Camerei Deputaților, cât şi în şedința maraton, de peste zece ore, de ieri, de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), am constatat că se încearcă fie amânarea adoptării legilor de modificare a Codului silvic, fie eliminarea articolelor care vizează stoparea tăierilor ilegale de păduri. Mai mult, s-au propus şi amendamente toxice, cum e celebrul «amendament Schweighofer», de abrogare a articolului anti-monopol din Codul silvic, care i-ar permite companiei austriece să controleze piața răşinoaselor din România, în detrimentul procesatorilor autohtoni şi a cetățenilor care au nevoie de lemn de foc”, a explicat senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru ape şi păduri, unul dintre inițiatorii modificărilor.

Printre măsurile propuse de USR „şi a căror blocare, ori amânare, se încearcă prin pasarea responsabilității între comisiile de specialitate de la Camera Deputaților şi MMAP”, se numără: trecerea de la vânzarea lemnului pe picior la vânzarea lemnului fasonat, completarea definiției materialelor lemnoase din Codul silvic, stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale, transparentizarea procedurilor de aprobare a amenajamentelor silvice şi avizărilor de mediu pentru aceste amenajamente, facilitarea accesului în pădure pe jos şi cu bicicleta şi înăsprirea sancțiunilor (inclusiv încadrarea ca infracțiune a transportului ilegal de lemne).

O mare parte a acestor modificări se regăsesc în ultimatumul transmis, joi, României de Comisia Europeană din cauza tăierilor ilegale de păduri şi a încălcării directivelor europene de mediu, precizează comunicatul USR.

„După dezbaterile de la Senat, încheiate cu adoptarea transpartinică a modificărilor, a urmat un contra-atac la Camera Deputaților, încercându-se să se inducă ideea că ar afecta interesele administratorilor şi proprietarilor de păduri, publici şi privați, ori a industriei de prelucrare a lemnului şi prin întreținerea unui conflict artificial între aceştia şi reprezentanții societății civile. În realitate, stoparea tăierilor ilegale de păduri şi valorificarea lor sustenabilă, cu încurajarea procesatorilor autohtoni de mobilă, şi în acord cu normele de protecție a mediului, este în interesul tuturor, atât din punct de vedere economic, cât şi al unui viitor sănătos pentru copiii şi nepoții noştri. Furtul şi distrugerea pădurilor nu reprezintă dezvoltare sustenabilă, ci, pur şi simplu, furt şi distrugere”, a adăugat senatorul USR Mihai Goțiu.

Modificări rămase în așteptare

Senatul a adoptat, în această sesiune, mai multe legi de modificare a Codului silvic, avându-i inițiatori şi co-inițiatori pe mai mulți parlamentari de la USR.

Acestea au fost comasate şi se vor dezbate la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, într-o singură lege.

„În Comisia pentru agricultură şi silvicultură de la Camera Deputaților au fost depuse, însă, mai multe amendamente menite să lase fără conținut modificările adoptate de Senat, precum şi amendamente legate de alte articole din Codul silvic, a căror modificare nu s-a discutat la Senat. Printre acestea din urmă se numără propunerea de eliminare a articolului anti-monopol din Codul silvic, de care ar profita compania HS Timber Group (fostă Holzindustrie Schweighofer). Precedenta tentativă de eliminare a acestui articol din Codul silvic a stat la baza protestelor cu zeci de mii de oameni în stradă, în mai 2015, la Cluj, Bucureşti şi în multe alte localități din țară şi diaspora. În urma divergențelor de opinii din Comisia pentru agricultură şi silvicultură, s-a solicitat o şedință tehnică la MMAP, care a avut loc, ieri, cu participarea atât a reprezentanților administratorilor şi proprietarilor de păduri, cât şi a ONG-urilor de mediu. După peste zece ore de discuții, s-a ajuns la un consens doar pe câteva modificări, astfel încât decizia se întoarce la comisiile de raport de la Camera Deputaților şi, apoi, la plen”, se mai precizează în comunicatul USR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.