Mozaic

Urmează o nouă perioadă de vreme instabilă. Zilele în care va fi afectat și județul Alba

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o serie de avertizări Cod galben de disconfort termic, respectiv de instabilitate atmosferică accentuată ce vizează mai multe zone din țară, începând de la orele prânzului.

Conform prognozei de specialitate, primul Cod galben va intra în vigoare luni, în intervalul orar 12:00 – 19:00, în Capitală, precum și în județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman și Vrancea.

În aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33 – 37 de grade Celsius.

Totodată, marți, între orele 12:00 – 21:00, va fi valabilă o altă avertizare Cod galben de vreme instabilă în zone din județele Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Astfel, în perioada menționată, local în zonele montane, Transilvania, Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei și Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și, izolat, 40 – 50 l/mp.

ANM a emis, de asemenea, un alt Cod galben de vreme instabilă, ce va intra în vigoare marți, la ora 3:00, și va expira în aceeași zi, la ora 12:00. Județele afectate vor fi: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vrancea.

Pe durata acestei avertizări, în zone din Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și vestul Olteniei, precum și în zonele montane, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat și se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 60 – 80 km/h, averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și, pe arii restrânse, 50 l/mp.

Meteorologii precizează că manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în restul teritoriului în a doua parte a zilei de marți (7 iulie). În regiunile sud-estice, local disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.