Social

Exponatul lunii. O vedută din 1684, cea mai veche reprezentare a cetății Alba Iulia

Cea mai veche reprezentare a cetății Alba Iulia, o vedută datată în 1684, provenită dintr-o tipăritură achiziționată recent dintr-un anticariat din Elveția, este „Exponatul lunii iulie” la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Gravurile din perioada secolului al XVII-lea sunt rezultate, în general, din imaginația artiştilor şi având ca sursă, de cele mai multe ori, relatările celor care au trecut prin zonă – comercianți, ambasadori, clerici etc. Ca şi în cazul altor reprezentări de la sfârşitul secolului al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea, şi în situația de față imaginea cetății şi oraşului Alba Iulia este rolul imaginației artistului.

„Veduta reprezentând cetatea de la Alba Iulia este, probabil, un rezultat al imaginației artistului, care a rămas anonim, probabil având ca primă sursă relatările călătorilor străini care au trecut prin capitala Principatului Transilvaniei. Foarte multe dintre clădiri au un aer, oarecum, oriental, posibile moschei”, a afirmat, marți, în cadrul vernisajului mini-expoziției, Florin Bogdan, bibliotecar la MNU Alba Iulia.

Imaginea se găseşte într-un volum achiziționat de muzeu dintr-un anticariat din Basel, Elveția. Potrivit lui Florin Bogdan, exemplare din acest volum se mai găsesc în țara noastră doar la Cluj-Napoca şi Bucureşti, un altul dispărând dintr-o bibliotecă din Târgu Mureş.

Reprezentarea este considerată cea mai veche cunoscută până la ora actuală a cetății de la Alba Iulia. Anul trecut, tot la MNU, a fost expusă o altă gravură de la sfârşitul secolului al XVII-lea în care apare cea de-a doua cea mai veche imagine a cetății Alba Iulia.

Veduta se află în lucrarea cu titlul, pe scurt, „L’origine del Danvbio”, atribuită în bibliografia de specialitate lui Siegmund von Birken. Prima ediție, în limba germană, a fost tipărită la Nürnberg în anul 1683, iar cea de-a doua, în care apare imaginea Alba Iuliei, în 1684.

Lucrarea cuprinde, printre altele, 31 de gravuri reprezentând vedute ale unor oraşe, inserate în text alături de descrierile istorice ale acestora. În cuprinsul volumului, la pagina 102, este un text dedicat Alba Iuliei şi Transilvaniei, fiind amintit numele oraşului în limbile germană şi maghiară, precum şi denumirea latină. Autorul sugerează că numele oraşului ar fi fost acordat după mama împăratului Marcus Aurelius, Iulia Augusta. Lucrarea are şi o planşă (gravură) în care apare oraşul Alba Iulia.

Este, de fapt, prima reprezentare grafică a cetății de la Alba Iulia, o imagine de ansamblu asupra fortificației şi a aşezării, prevăzută cu o legendă în partea inferioară.

MNU Alba Iulia şi-a propus să achiziționeze toate gravurile în care apare cetatea din Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.