Mozaic

Opinia specialiștilor. Cum ar trebui să ne pregătim pentru al doilea val al pandemiei de coronavirus

Consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale Diana Păun a declarat vineri că pregătirea pentru valul doi al pandemiei de COVID-19 ar trebui să privească două aspecte – pregătirea sistemului sanitar și a populației.

„Trebuie să existe într-adevăr instrumente pentru a putea realiza aceste deziderate și într-adevăr modificările legislative cred că sunt esențiale pentru a oferi autorităților posibilitatea de a acționa în acest sens. Cred că ar trebui să continuăm asigurarea protecției personalului medical din prima linie, materialele sunt epuizabile și trebuie să ne asigurăm că există întotdeauna stocuri pentru orice situație. (…) Un rol important îl are testarea și aici vreau să felicit INSP pentru inițiativa realizării acelui studiu. (…) Cred că la fel de important este să pregătim corect și populația. (…) Cred că trebuie să se facă o comunicare onestă și transparentă, bazată pe dovezi științifice ca populația să capete încredere și să înțeleagă de ce s-au luat anumite măsuri, de ce s-au luat anumite restricții impuse de contextul epidemiei”, a afirmat Diana Păun, în cadrul dezbaterii online „Pregătirea pentru valul doi începe acum!”.

Potrivit acesteia, atât pregătirea sistemului de sănătate, cât și pregătirea populației inclusiv în ceea ce privește informarea privind „posibilitatea reintroducerii unor restricții” ar trebui să impună un efort „permanent, consecvent”.

În opinia sa, problema vaccinării este deosebit de importantă, iar unul dintre motivele vaccinării deficitare este informarea insuficientă, dar și faptul că vaccinurile nu prea ajung în comunitățile vulnerabile.

„Gradul de conștientizare privind importanța imunizării la nivelul populației este destul de redus”, a spus Diana Păun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.