Mozaic

Președintele Iohannis a atacat modificările din Legea Educației la Curtea Constituțională

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curții Constituționale, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea art. 7 din Legea Educației Naționale 1/2011.

Potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, legea contravine unor prevederi constituționale referitoare la statul de drept și principiul separației puterilor în stat.

Legea interzice în unitățile, instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, activitățile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, precum și a activităților care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii nr. 1/2011.

Președintele Iohannis afirmă că legea sesizată la CCR contravine articolului 29 privind libertatea conștiinței din Legea fundamentală. Şeful statului amintește că, potrivit art. 29 alin. (1) și (2) din Constituție, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii și opiniilor, libertatea conștiinței fiind garantată.

Iohannis apreciază că legea în discuție contravine și prevederilor constituționale referitoare la principiul egalității cetățenilor în fața legii, la cele privind asigurarea accesului la învățătură, dar și la prevederile Legii fundamentale cu privire la protecția copiilor și tinerilor.

De asemenea, potrivit șefului statului, legea încalcă prevederile din Constituție referitoare la autonomia universitară, dar și articole privitoare la libertatea de exprimare și interzicerea cenzurii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.