Mozaic

Cum putem evita o catastrofă sanitară? Vom avea vaccin anti CoVid-19 în 2020?

Anul acesta nu vor exista tratamente și vaccinuri eficiente împotriva CoVid-19, susțin reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară – atrage atenția că putem evita în următoarele luni și mai ales în sezonul rece o catastrofă sanitară și economică doar purtând masca, distanțându-ne și practicând igiena mâinilor. Deși s-au făcut progrese importante în ultimele 4 luni în descoperirea și dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2, există încă multe obstacole în parcursul punerii acestora pe piață.

„Se lucrează la foc continuu la peste 100 de soluţii de tratament sau vaccinare împotriva coronavirusului, însă cercetătorii au nevoie de mai mult timp pentru a finaliza studiile clinice şi a trage o concluzie cu privire la eficienţa pe termen lung a acestor soluţii”, a precizat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER, CEO Terapia Cluj.

„Pentru 2020, masca, distanțarea, spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt singurele măsuri capabile să evite o catastrofă sanitară și economică în România. Haideți să le practicăm!”
dr. Dragoș Damian | director executiv PRIMER, CEO Terapia Cluj

Chiar dacă în acest moment sunt finalizate o serie de studii clinice care demonstrează eficiența unor vaccinuri, rezultatele acestora nu oferă deocamdată date concludente cu privire la durata şi intensitatea efectului imunologic. De asemenea, a devenit dificilă şi găsirea unui tratament medicamentos, în special pentru formele uşoare şi medii ale bolii, pentru că a scăzut numărul pacienţilor înrolaţi în studii clinice, în același timp cu limitarea răspândirii virusului din ultimele luni, potrivit PRIMER.

Dragoș Damian: „Nu sunt respectate recomandările specialiștilor!”

Aşadar, în acest moment, singura modalitate de a preveni răspândirea infecţiei este de a practica măsurile recomandate de autorităţile şi specialiştii din întreaga lume, şi anume portul măştii, distanţarea individuală şi igiena mâinilor. „Virusul SARS-CoV-2 a intrat în comunitate şi se răspândeşte cu repeziciune, în primul rând deoarece nu sunt respectate recomandările autorităţilor şi specialiştilor”, a completat oficialul PRIMER.

Nu există nicio îndoială că în 2021 şi 2022 vom avea pe piaţă foarte multe soluţii pentru a lupta împotriva COVID-19, care vor ajuta ca viaţa noastră să intre în normalitate. Până atunci însă, trebuie să privim cu maximă seriozitate contribuţia şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi la limitarea răspândirii bolii, avertizează specialiștii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.