Mozaic

Mihai Viteazul și Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați martiri și eroi ai națiunii române

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretele privind promulgarea legilor prin care Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan sunt declarați martiri și eroi ai națiunii române.

„Se declară martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, domn al Ţării Romanești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea Primei Uniri a poporului român și pentru curajul și sacrificiul său marcant în istoria României”, se arată în legea pentru declararea lui Mihai Viteazul martir și erou al națiunii române.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

„Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, prevede actul normativ.

De asemenea, șeful statului a promulgat legea prin care Horea, Cloșca și Crișan sunt declarați martiri și eroi ai națiunii române.

„Se declară martiri și eroi ai națiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, pentru rolul, curajul, eroismul și sacrificiul lor din timpul răscoalei țărănești din anul 1784”, se precizează în lege.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munții Apuseni și în tradiția eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan, la data de 8 noiembrie, se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliș, mai prevede textul actului normativ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.