Educație

Cursurile din învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online

Activitățile desfășurate în învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online în situația în care se instituie starea de urgență sau cea de asediu, potrivit prevederilor constituționale, conform unui proiect inițiat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, adoptat în ședința de luni a plenului Senatului.

Proiectul a fost adoptat cu 102 voturi „pentru” și 26 „împotrivă”, Senatul fiind cameră decizională.

Andronescu a explicat într-o declarație susținută în plen că este vorba de o inițiativă legislativă care vine să completeze Legea învățământului, pentru a se putea exercita dreptul fundamental la învățătură în situații de urgență sau de asediu, prevăzut de Constituție.

„Această stare ne-a surprins anul acesta fără un suport legal pentru exercitarea acestui drept fundamental. Inițiativa legislativă generează dreptul, dar și obligația Ministerului Educației de a genera o metodologie pe baza căreia să se poată desfășura învățământul preuniversitar – anul acesta am avut primele intervenții ale ministerului după circa o lună de la suspendarea cursurilor – și generează, de asemenea, obligația universităților de a-și formula propria metodologie în baza autonomiei universitare, metodologie care să permită susținerea și evaluarea cursurilor universitare”, a precizat Andronescu.

Proiectul a fost adoptat cu amendamente admise în cadrul comisiei de specialitate, formulate de Ecaterina Andronescu, care prevăd că, în situația în care se instituie starea de urgență sau starea de asediu potrivit prevederilor constituționale, activitățile desfășurate în învățământul preșcolar și școlar, dar și cele din învățământul universitar se pot desfășura și online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învățătură prevăzut la art. 32 din Constituție.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011 a fost respinsă de Camera Deputaților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.