Economie

DSVSA cere populației să se implice în prevenirea răspândirii pestei porcine africane

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba solicită implicarea populației pentru prevenirea răspândirii peste porcine africane (PPA) și face o serie de recomandări în acest sens, după ce în ultimele luni, după o perioadă de stagnare, pe teritoriul județului au izbucnit mai multe focare

Potrivit unui comunicat transmis, joi, DSVSA Alba le cere cetățenilor „să respecte toate măsurile pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, pentru a nu ajunge la situația în care vor trebui sacrificați porcii domestici de pe un anumit areal, ca urmare a confirmării mai multor focare în zona respectivă”.

Potrivit comunicatului, în momentul de față nu există acest risc, însă măsura poate fi impusă în funcție de evoluția focarelor.

După o perioadă de stagnare a cazurilor, în ultimele luni, pe teritoriul județului, în zona de graniță cu Sibiu și Mureș, au izbucnit mai focare, în localitățile Tăuni, Valea Lungă, Jidvei, Glogoveț, Biia și Cetatea de Baltă. În zonele respective fuseseră confirmate și focare de PPA la porci sălbatici.

„Întrucât virusul este foarte contagios, oamenii trebuie să își schimbe îmbrăcămintea, încălțămintea și să aplice măsuri de dezinfecție când vin de la muncile câmpului, mai ales din vecinătatea pădurilor și intră în gospodăria proprie sau a vecinilor crescători de porci, având în vedere că omul poate fi vector de transmitere a bolii dintr-un focar silvatic, la porcul domestic. De asemenea, virusul PPA poate fi transmis și la porcii domestici din gospodărie și prin intermediul utilajelor agricole utilizate la munci agricole, mai ales în vecinătatea pădurilor, unde există riscul transmiterii bolii de porcii mistreți care sunt infectați”, menționează DSVSA Alba.

În Alba, prezența virusului PPA a fost confirmată în 1 noiembrie 2019 în satul Goiești, comuna Vidra. Între timp, focarul acesta a fost stins.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.