Administrație

Ministrul Culturii se declară „avocat al trecerii fostelor cinematografe de stat la autoritățile locale”

Fotografie generică de arhivă

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că este un „avocat” al trecerii fostelor cinematografe de stat aflate în paragină, cum ar fi cele de la Alba Iulia, Botoșani și Tulcea, la autoritățile locale.

„E o situație complexă din punct de vedere judiciar, pentru că RADEF, cei de la România Film care dețin mare parte din aceste cinematografe, au o situație judiciară complicată. Au un administrator judiciar care, până acum, era numit de ANAF, acum ANAF și-a pierdut calitatea de acționar majoritar acolo și există un Consiliu de Administrație care numește acel administrator judiciar. Există și un administrator special care are avizul Ministerului Culturii pentru a ocupa acea funcție”, a explicat, într-o conferință de presă, ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a adăugat că sunt demersuri de la Primăriile Alba Iulia, Botoșani și Tulcea pentru ca aceste cinematografe să treacă în subordinea lor cu destinația „clară” de a-și păstra specificul.

„Sunt un avocat al trecerii acestor obiective la autoritățile locale, pentru că numai așa ele pot fi reabilitate, pe fonduri locale sau pe fonduri europene, și astfel se va rezolva problema. Din păcate, nu ține doar de Ministerul Culturii, din cauza acestei situații complicate judiciare de la RADEF, dar asta nu înseamnă că noi nu facem demersuri insistente”, a mai spus Gheorghiu.

Nu putem spera prea curând la reluarea spectacolelor

Bogdan Gheorghiu, a mai afirmat, sâmbătă, la Alba Iulia, că reluarea spectacolelor în săli nu va avea loc prea curând, ținând cont de evoluția epidemiologică.

„Aceste posibile măsuri de relaxare sunt dictate, în mod clar, de cifrele pe care ni le arată evoluția epidemiologică. Am mai fost întrebat în multe rânduri legat de reluarea spectacolelor în săli şi tot timpul am răspuns, uitându-mă şi la ceea ce se întâmplă în Vest, că, în momentul în care vom avea un număr de îmbolnăviri format din 2 cifre, putem discuta acest lucru”, a declarat, în conferința de presă, ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a menționat exemplul Austriei, care a permis reluarea spectacolelor în săli, în condiții stricte, în momentul în care au avut 10-12 îmbolnăviri pe zi.

„Din păcate, în loc să ne îndreptăm spre două cifre, ne-am îndreptat spre patru cifre. Din păcate, în astfel de condiții nu putem spera prea curând la reluarea evenimentelor din lumea artei spectacolelor în interior”, a spus ministrul Culturii.

Ministrul Culturii a vizitat sâmbătă mai multe obiective din Cetatea Alba Carolina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.