Sănătate

Coronacriza: Cercetătorii au descoperit virus „viabil” în aer la 5 metri de un pacient

Una dintre controversele pandemiei CoVid-19 este posibilitatea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli, acele particule foarte fine care rămân în suspensie și pot apărea atât din cauza picăturilor infectate expulzate atât prin tuse ori strănut, cât și prin activități precum vorbitul sau cântatul.

Această posibilitate a fost investigată de o echipă de cercetători americani din cadrul Universității Florida, studiul relevând prezența virusului „viabil” în aer într-o încăpere de spital la circa cinci metri distanță de un pacient infectat.

S-a ajuns la această concluzie în urma analizei unor mostre din aerul încăperii unde erau internați doi pacienți infectați cu noul coronavirus, unul dintre ei având o infecție respiratorie activă.

Mostrele au fost analizate în laborator, prin secvențierea genomului virusului prelevat din aer şi al virusului izolat într-o cultură celulară. Rezultatul obținut arată izolarea coronavirusului „viabil” (care poate infecta alte persoane) în mostrele de la o distanță cuprinsă între 2 şi 4,8 metri de pacientul cu infecția activă, distanță peste cea regăsită în recomandările actuale privind distanțarea socială menită să prevină răspândirea virusului.

Secvența genomului tulpinii virusului SARS-CoV-2 izolată din mostre a fost identică cu cea izolată de la pacientul cu infecția activă, asigură autorii studiului. Aceștia consideră că în cadrul strategiilor împotriva răspândirii noului coronavirus este nevoie de „o orientare clară” cu privire la măsurile de control a aerosolilor, mai ales în spațiile închise, unde păstrarea unei distanțe de doi metri ar putea fi insuficientă și poate crea de asemenea o falsă senzație de siguranță.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.