Administrație

Salvamontiştii din Alba utilizează la Rimetea un sistem unic de semnalizare cu steaguri

Un sistem de avertizare cu steaguri unic în România este folosit de salvamontiștii din Alba la Rimetea pentru semnalizarea asupra pericolelor survenite în urma modificării condițiilor meteo în zona montană, se arată într-un comunicat transmis, joi, Agerpres, de Consiliul Județean (CJ).

Potrivit sursei citate, începând cu această lună, CJ, prin Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba, dă noi funcțiuni punctului de permanență situat în localitatea Rimetea, la intrarea pe traseul Crucea Albastră înspre Piatra Secuiului.

„Amplasarea bazei este una strategică, deservind întreaga zonă din Colții Trascăului, Colțeşti şi Masivul Bedeleu. Construcția nouă este una modulară formată dintr-un cabinet de prim ajutor dotat corespunzător şi spații de dormit pentru salvatorii montani. Elementul inovativ al acestei baze îl reprezintă sistemul de avertizare prin steaguri, unic în România, pentru semnalizarea asupra pericolelor survenite în urma modificării condițiilor meteo în zona montană”, se menționează în comunicat.

Astfel, semnalizarea se face prin arborarea unui steag pe un catarg vizibil din orice punct de pe traseu, inclusiv din localitatea Colțeşti. Se vor folosi 4 steaguri de culori diferite, în funcție de condițiile meteo – verde, atunci când nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, galben, ce arată că fenomenele meteorologice prognozate vor fi temporar periculoase pentru anumite activități, dar de altfel obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată, iar portocaliu transmite că sunt prevăzute fenomene meteorologice a fi periculoase, cu un grad de intensitate mare. Roşu semnifică faptul că sunt prevăzute fenomene meteorologice periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

„Acest tip de sistem de avertizare a fost gândit pentru Piatra Secuiului, deoarece zona este vizitată de mii de turişti în fiecare sezon estival, şi nu numai, dar şi pentru că aici semnalul GSM este unul slab, iar avertizările meteo primite prin sms pot fi primite cu mari întârzieri de către turiştii aflați pe traseu”, explică sursa citată.

Sistemul de avertizare prin steaguri va fi utilizat în viitor şi în alte zone montane din județul Alba cu un flux turistic ridicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.