Economie

Investiție de 9,5 mil. lei pentru supraînălțarea barajului iazului de decantare Valea Șesei

Cupru Min Abrud intenționează să investească peste 9,5 milioane de lei în supraînălțarea barajului iazului de decantare Valea Șesei, intrat în funcțiune în 1978, pentru a mări capacitatea de depozitare a acestuia.

Compania de stat a depus, deocamdată, la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Creșterea capacității de depozitare a iazului de decantare Valea Șesei și identificarea tuturor lucrărilor ce condiționează funcționarea în regim de siguranță a iazului în cazul creșterii capacității – etapa I supraînălțare baraj iaz de decantare Valea Șesei de la cota 705mdm la cota 710mdm, concomitent cu consolidarea din aval de la cota 680mdm la cota 710mdm”.

Iazul Valea Şesei, care este amplasat în extravilanul satului Geamăna, este iazul de decantare principal al obiectivului Roşia Poieni. Aici se depozitează sterilul rezultat din procesarea în uzina de preparare de la Dealul Piciorului a minereurilor cuprifere sărace extrase din cariera Roşia Poieni.

De asemenea, iazul de decantare are şi rolul de epurare mecanică a apelor reziduale din incintele de producție. O altă funcțiune este cea de neutralizare a apelor acide scurse din haldele Geamăna şi Valea Cuibarului.

Potrivit documentației depuse la APM Alba, supraînălțarea barajului este necesară pentru mărirea capacității de depozitare a iazului de decantare şi menținerea unei gărzi de siguranță de 2 metri față de cota finală a barajului.

Iazul de decantare a intrat în exploatare la sfârşitul anului 1978. De atunci, a fost în exploatare cu excepția unei perioade de circa un an, când uzina a fost oprită, iar în iaz neutralizarea apelor acide s-a realizat prin tratarea continuă de var cu un consum zilnic de 40 de tone.

Capacitatea la cota finală de depozitare este de circa 66,50 milioane metri cubi de steril, iar suprafața iazului este de 300 de hectare.

Costurile totale ale investiției sunt de 9.567.822,04 lei, inclusiv TVA, iar perioada de implementare a proiectului ar urma să fie de 24 de luni.

În aprilie 2017, o avarie tehnică la iazul de decantare Valea Şesei a produs o poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Avaria a fost provocată de o instalație dezafectată, închisă din 1988.

Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află aproape 60% din rezerva de cupru a României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.