Economie

Ministrul Agriculturii este optimist: Va fi grâu de pâine

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, prezent vineri în Alba, a dat asigurări că, în pofida producției diminuate de cereale în acest an, din cauza secetei, va fi suficient grâu pentru panificație.

„Din cauza secetei, producția de cereale de anul acesta a fost diminuată undeva între 35% și 40%. Dacă mă întrebați «dacă vor fi suficiente cereale sau suficient grâu pentru panificație sau dacă vor crește prețurile», eu vă spun, în acest moment, că grâul de panificație va fi suficient. Pentru că anul acesta s-au produs peste 5,5 milioane tone, iar consumul uman de grâu panificabil este în România de maximum 2,2 milioane tone. Mai sunt cam vreo 550.000 de tone de grâu semințe, care îl avem și este pus deoparte, cam 400.000 de tone de grâu industrial, pentru industria alcoolului, și cam 400.000 de tone de grâu furajer. Deci, cam 2 – 2,5 milioane de tone vor fi disponibile și pentru export”, a declarat, într-o conferință de presă desfășurată în comuna Mihalț, ministrul Adrian Oros.

Referindu-se la despăgubirile pe care le vor primi agricultorii din cauza secetei, ministrul a susținut că începând din 10-15 septembrie va fi acordată o primă tranșă, de 85%.

„Sunt 850 de milioane de lei. Fermierii vor vedea acest lucru începând din 10-15 septembrie, să vedem cât de repede se mișcă lucrurile, când banii le vor intra în conturi. Vor reprezenta cam minimum 85% din suma pe care o să le-o oferim. Suma calculată pentru fiecare hectar este de aproape 200 de euro, 925 de lei la grâu și secară, 1.002 lei la rapiță. Grâul reprezintă cam 85% din suprafața calamitată. În septembrie vor primi minimum 85%, iar la rectificarea din octombrie o să dăm și acea diferență”, a spus Adrian Oros.

El a explicat că nu poate fi dată toată suma integral, pentru că mai sunt și alte categorii afectate. „Noi trebuie să compensăm în mod echilibrat toate pierderile și toate nevoile”, a adăugat ministrul.

Adrian Oros a menționat că aproape 700 de milioane de lei o să fie dirijați spre compensarea pierderilor în sectorul zootehnic.

„Suntem o agricultură meteo-dependentă. Dacă plouă, producțiile sunt bune, dacă nu plouă în unele zone, producțiile sunt scăzute. Principala preocupare în următoarea perioadă trebuie să fie finanțarea consistentă a tot ceea ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei”, a mai spus demnitarul.

Potrivit acestuia, în Banat sunt sisteme de desecare – drenaj de la 1780, din timpul Imperiului Habsburgic.

„Nu putem aștepta ca în fiecare an, dacă este secetă, să facem despăgubiri. De aceea, unul dintre programele mari pe care le-am declanșat este acela legat de o strategie de gestionare a apei. Am tot vorbit de câteva luni de acest lucru. Trebuie să investim sume consistente în tot ceea ce înseamnă gestionarea apei – sistem de irigații, desecare – drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deșertificării, precum și în acest sistem național antigrindină și de creștere a precipitațiilor”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.