Mozaic

PSD a făcut un Congres online care a desemnat o conducere aleasă în echipă

Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă l-a ales președinte pe Marcel Ciolacu, care a prezentat o echipă de conducere și o moțiune despre viitorul partidului și desprinderea de trecut, de „tătuci”.

Ciolacu a condus interimar PSD după retragerea Vioricăi Dăncilă și este președintele Camerei Deputaților.

Congresul a avut loc online, în 39 de centre regionale, 20 de persoane fiind prezente la Palatul Parlamentului, votul fiind secret, cu buletine, iar procesele verbale au fost transmise la centru.

La președinția partidului a mai candidat și fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici.

Ciolacu a fost votat de 1.310 delegați iar Teodorovici a obținut 91 de voturi, 49 de voturi fiind declarate nule.

Echipa de conducere care va merge alături de Ciolacu, prezentată de acesta ca fiind „noua construcție și proiectul politic al PSD”, este compusă din Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluță, Vasile Dâncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuț Pucheanu, Dragoș Benea, Claudiu Manda, Titus Corlățean, Laurențiu Nistor.

Marcel Ciolacu a făcut declarații la congres referitoare la momentul unei schimbări în PSD printr-o desprindere de trecut.

„PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Şi, în mod evident, acest lucru nu a făcut bine partidului, și nici României. Vremea tătucilor a apus”, a afirmat Ciolacu.

Şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, a apreciat că „a trecut vremea în care o singură persoană dicta ceea ce trebuie să facă partidul”.

„Suntem persoane din partid care ne-am înscris mai nou, cum sunt eu, sau persoane care sunt de 30 de ani în acest partid. Asta înseamnă că formațiunea noastră politică este prietenoasă cu cei care vor să vină să lucreze alături de noi, dar cel mai important este că dorește să fie reprezentativă pentru întreaga țară”, a declarat Gabriela Firea.

Vasile Dâncu a candidat în echipa lui Ciolacu pentru conducerea Consiliului Național al PSD și a pledat pentru o reformă a stângii social-democrate. El i-a urat lui Marcel Ciolacu să “aibă mână mai bună” la alegerea colegilor decât predecesorii săi.

„Sper că astăzi vom reuși, împreună cu colegii noștri din țară, să dăm partidului o nouă direcție, o nouă șansă și să dăm României o nouă șansă, pentru că cred că este nevoie de social-democrație și e nevoie și de Partidul Social Democrat. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost neadecvat până acum realității din România și sper ca să putem face un proiect care să dureze cât mai mult”, a subliniat el.

Proaspăt revenit în PSD, fostul premier Sorin Grindeanu a anunțat că partidul va oferi o alternativă benefică la guvernare, după moțiunea de cenzură, și a criticat „furtul de primari”.

„E timpul să arătăm că PSD nu și-a pierdut prestigiul, că are cei mai buni oameni care să conducă România, să arătăm că PSD este cel mai bine pregătit partid să conducă țara, deopotrivă în administrația locală, cât și în administrația centrală. Urmează alegerile locale, avem cei mai buni primari, altfel nu s-ar chinui atât să-i fure de la no”, a afirmat Grindeanu.

Pe de altă parte, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a criticat în principal organizarea unui congres extraordinar al formațiunii, mai ales exprimarea referitoare la „tătuci”.

Obiectivul social-democraților la alegerile locale este să rămână în continuare cel mai mare partid politic din România, a declarat Marcel Ciolacu după congres și a adăugat că în cazul unui scor slab, el va fi cel care va deconta acest lucru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.