Sănătate

Coronacriza. Germania va înăspri restricțiile, Merkel – pentru o amendă de 50 € pentru nepurtarea măștii

Cancelarul german Angela Merkel este în favoarea aplicării la nivel național a unei amenzi minime de 50 de euro pentru persoanele care sunt prinse fără mască în magazine sau în transportul public, au declarat surse pentru DPA.

De asemenea, Merkel susține introducerea unei interdicții asupra unor evenimente de proporții precum concerte, festivaluri sau întreceri sportive până la 31 decembrie, au afirmat aceleași surse.

Ar putea exista excepții pentru regiunile cu rate foarte mici de infectări, dacă este clar că participanții sunt exclusiv din acea regiune sau din regiuni cu evoluții pozitive similare.

Ea se declară totodată în favoarea unei limitări a numărului de persoane în adunări private la 25, sau la 50 dacă acestea sunt organizate în locuri publice precum restaurantele.

Aceste poziții ar fi incluse într-un document al guvernului său pregătit pentru discuțiile dintre cancelar și liderii celor 16 landuri ale Germaniei, în contextul eforturilor de a coordona regulile privind coronavirusul în fața creșterii ratei de infecții.

Conform aceluiași proiect de acord între guvern și landuri, obținut și de AFP, autoritățile își vor înăspri controalele pentru a se asigura că perioadele de carantină sunt bine respectate și vor impune amenzi dacă nu se va întâmpla așa.

Chiar dacă răspândirea virusului este „în prezent încă net mai redusă decât vârful atins în martie și aprilie”, autoritățile evidențiază faptul că, „în ultimele săptămâni, numărul de infecții a crescut din nou”.

Germania înregistrează circa 1.500 de noi cazuri zilnic, cel mai mare nivel de la sfârșitul lunii aprilie. Recordul a fost de circa 6.000 de cazuri și a fost înregistrat la început de aprilie.

„Locuințele colective, evenimentele, celebrările și mobilitatea legate de vacanțe sunt în mod special propice pentru răspândirea virusului”, se arată în proiectul de acord, care reamintește că „această înmulțire din lunile de vară trebuie luată foarte în serios”.

Germania se așteaptă de asemenea la o înmulțire suplimentară a cazurilor în timpul lunilor de toamnă și de iarnă.

Germania număra joi 237.936 de cazuri de CoVid-19 (dintre care 1.507 în ultimele 24 de ore) și 9.285 de decese (dintre care cinci noi), conform Institutului Robert Koch.

În contextul continuării pandemiei, guvernul a anunțat de asemenea miercuri o prelungire a ajutoarelor pentru companii și salariați în fața impactului economic, în special prin prelungirea dispozitivului de șomaj parțial la doi ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.