Social

Exporturile din Regiunea Centru au scăzut aproape la jumătate în aprilie față de martie

Valoarea exporturilor din Regiunea Centru a scăzut în aprilie față de martie cu 47% și cu aproape 50% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis, luni, Agerpres, de către Direcția Regională de Statistică (DRS) Alba.

„În luna aprilie 2020, la nivelul Regiunii Centru s-au realizat exporturi în valoare de 443,3 milioane euro, reprezentând 15,2% din totalul exporturilor la nivel național (2.933,2 milioane euro), în scădere cu 47% față de exporturile realizate în luna anterioară și cu 49,3% față de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2019”, se menționează în comunicat.

Potrivit DRS Alba, județul Brașov a avut o pondere de 33,0% în totalul exporturilor realizate în aprilie la nivelul Regiunii Centru, fiind urmat de Sibiu, cu 28,7%, Alba, cu 21,8%, Mureș, cu 11,0%, Covasna, cu 2,9%, și Harghita, cu 2,6%.

Cel mai mult s-au exportat produse din secțiunea mașini, aparate și echipamente electrice (39,8%) și mijloace de transport (18,1%).

În ceea ce privește importurile, acestea au fost în aprilie la nivelul Regiunii Centru în valoare de 542,5 milioane euro, reprezentând 11,9% din totalul importurilor la nivel național. Şi acestea au fost în scădere, respectiv cu 44,1% față de luna anterioară și cu 31,8% față de aprilie 2019.

În cadrul regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în ordine descrescătoare în județele Brașov – 30,5%, Sibiu – 24,7%, Alba – 19,1%, Mureș – 18,1%, Harghita – 4,6% și Covasna – 3,0%.

Principalele secțiuni care au participat la valoarea totală a importurilor regionale în aprilie au fost mașini, aparate și echipamente electrice -32,2% și metale comune și articole din metal -13,7%.

Balanța comercială a Regiunii Centru a înregistrat în aprilie o valoare negativă de 96,3 milioane euro. La nivelul județelor, aceasta a avut valoare pozitivă doar în Alba, în timp ce în Brașov, Sibiu, Mureș, Harghita și Covasna a înregistrat valori negative.

Potrivit DRS Alba, în perioada ianuarie – aprilie s-au realizat exporturi în valoare de peste 3,1 miliarde euro, mai mici cu 14,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Importurile realizate în primele patru luni, în valoare de peste 3,2 miliarde euro, au fost mai mici cu 0,4% față de perioada similară a anului trecut.

În Regiunea Centru, balanța comercială a înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie un deficit în valoare de 117 milioane de euro, având valori pozitive în județele Sibiu, Alba și Brașov și negative în Mureș, Harghita și Covasna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.