Administrație

Noi reguli pentru obținerea vizei de flotant. Poliția va face verificări

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat, luni, noi reguli pentru cererile privind stabilirea reședinţei, care au intrat în vigoare începând cu luna septembrie.

„Direcţia de Evidenţă a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reședinţei. Acestea au fost transmise și către Serviciile de Evidenţă a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. În toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reședinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor”, a spus Dajbog într-o declaraţie de presă la sediul MAI.

Ea a precizat că, la primirea cererilor pentru stabilirea reședinţei, la nivelul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, se vor efectua următoarele activităţi; se va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reședinţă valabil înscrise la adresa respectivă, iar dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin două menţiuni de reședinţă valabile se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.

„În situaţia în care, din verificările efectuate de către poliţiști rezultă faptul că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse. Aceste verificări vor fi dispuse și în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeași adresă/adrese distincte”, a mai spus Dajbog.

Ea a menţionat că se vor avea în vedere și cazurile în care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeași adresă, iar prin „număr mare de solicitări” se înţelege un număr care depășește media zilnică, săptămânală sau lunară.

Prin aceste măsuri se pot monitoriza îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea vizelor de reședinţă pentru cetăţenii cu drept de vot și verificarea legalităţii acestora, în cazul constatării unei evoluţii semnificative a numărului de persoane care își stabilesc reședinţa într-o anumită circumscripţie electorală.

„Aceste demersuri se circumscriu Planului General de Măsuri aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pentru buna desfășurare a alegerilor locale din 27 septembrie. Ministerul Afacerilor Interne va lua toate măsurile pentru desfășurarea unui proces electoral corect, legal și echidistant faţă de toţi competitorii politici”, a afirmat Dajbog.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.