Educație

Nu din cauză de pandemie, ci de reabilitare. Cursuri online la Colegiul Economic

Elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia vor face cursurile online cel puțin în primele patru săptămâni, sediul unității de învățământ aflându-se în reabilitare, iar constructorul a transmis că va finaliza lucrările până în 10 octombrie.

„În acest moment, ei funcționează într-o clădire care este improprie, cu săli foarte mici, la o fostă școală generală. Proiectul de reabilitare prevede ca lucrările să fie finalizate până în aprilie 2021, dar termenul asumat de constructor este 10 octombrie 2020. Deci, ei estimează că la 10 octombrie va fi gata în întregime și se vor putea muta. Ca atare, școala solicită să înceapă online, pentru a nu mai merge în acele spații improprii”, a declarat luni, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Şcolar Județean (ISJ) Alba, Cornel Sandu.

În altă ordine de idei, inspectorul general a precizat că în Alba sunt în prezent 10 localități care au o rată de infectare de peste 1 la 1.000 de locuitori, dar asta nu înseamnă automat că școlile din acestea vor începe cursurile pe scenariul 2, adică jumătate dintre elevi online, iar cealaltă jumătate la școală.

„Sunt și localități mici. Spre exemplu, la Blandiana, unde este un caz, iar indicele este peste 1. După părerea mea, acolo nu s-ar preta la acest scenariu 2, pentru că acolo clasele au undeva sub 10 elevi și atunci, teoretic, nu ar trebui să fragmentăm 5 elevi acasă, 5 elevi la școală”, a explicat Cornel Sandu.

El a adăugat că o situație deosebită este în Alba Iulia, unde indicele actual este de 1,11 și unde clasele au câte 25 de elevi.

„Până mâine, școlile vor hotărî în consiliile de administrație scenariul după care vor funcționa, în principiu scenariile 1 și 2. Ca și excepții va fi scenariul 3, unde încep în totalitate online. Miercuri, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va hotărî exact pentru fiecare școală, pe baza solicitărilor lor, scenariul în care vor începe”, a punctat Cornel Sandu.

Prezent în conferința de presă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Alexandru Sinea, a menționat care sunt cele 10 localități în care rata de incidență la 1.000 de locuitori este peste 1, precizând că cifrele sunt într-o continuă dinamică și că rata de săptămâna aceasta poate nu va mai fi valabilă săptămâna următoare.

Potrivit lui Sinea, între cele 10 UAT-uri se află un singur oraș, respectiv municipiul reședință de județ, Alba Iulia. Cea mai ridicată rată, de 1,54 la mia de locuitori, se înregistrează în comuna Mihalț. Restul comunelor sunt Miraslău, Albac, Gârbova, Săliștea, Mogoș, Blandiana, Poșaga, Şugag și Berghin.

Alexandru Sinea a mai spus că, actualmente, din cele 522 de unități de învățământ din județ, 18 nu au autorizație sanitară de funcționare, cele mai multe având un număr redus de copii.

În ceea ce privește procentajul copiilor și adolescenților infectați cu COVID-19 în Alba, acesta este de 1,3%, potrivit directorului adjunct al DSP Alba, Daniela Dreghici Popa.

La rândul său, prefectul Nicolae Albu a precizat că actualmente o comisie mixtă verifică „tot ceea ce ține de o sală de curs, dacă este curățenie, dacă mesele sunt dispuse corespunzător”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.