Social

Termometre automate cu infraroșu, montate în școli și în alte locuri

26 de termometre cu infraroșu, automate, ce vor contribui la depistarea precoce a persoanelor cu stare febrilă, vor fi montate în unitățile de învățământ cele mai aglomerate din Alba Iulia, dar și în locuri frecventate de persoanele în vârstă.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, Agerpres, astfel de locuri frecventate de vârstnici sunt Direcția de Asistență Socială, Centrul de zi pentru persoane vârstnice și Căminul pentru persoane vârstnice, termometrele fiind montate prin implicarea Primăriei, Fundației Comunitare și Kaufland România.

„Realitatea zilelor noastre arată că grija pentru generația tânără contribuie la protejarea vârstnicilor. Printr-un amplu sondaj derulat înainte de începerea anului școlar, Fundația Comunitară Alba a concluzionat că cei mai mulți copii din Alba Iulia (44%) stau după școală cu bunicii sau cu alte persoane în vârstă. Respondenții au arătat că doar 22% dintre copii stau cu părinții sau alți adulți mai tineri, restul, în special cei din ciclul liceal, petrecând timpul de după școală alături de alți copii sau singuri”, se menționează în comunicat.

Sondajul a fost realizat în contextul redeschiderii școlilor și al crizei sanitare, pentru a determina cât de mari sunt riscurile pe care comunitatea trebuie să le anticipeze și cum pot fi acestea adresate. A preocupat, în primul rând, cu cine stau copiii după școală, iar la această întrebare a răspuns un număr relevant de persoane (86% fiind respondenți din Alba Iulia), suficient „pentru a căuta soluții la riscuri create de pandemie” începând cu cea mai mare localitate din județ, unde aproape 12.400 de copii sunt înscriși în învățământul preuniversitar (antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial și liceal).

Jumătate dintre respondenții care au copii în ciclul antepreșcolar au răspuns că aceștia petrec după aceea timp cu bunicii, același lucru fiind valabil în cazul a 56% dintre preșcolari și elevii din ciclul primar, 31% dintre cursanții de gimnaziu și un sfert din cei de liceu.

„În fața acestei situații și ținând cont de presiunea care există pe personalul medical, inclusiv școlar, Fundația Comunitară și Primăria municipiului Alba Iulia au găsit soluția montării unor termometre cu infraroșu de tip ‘stand alone’ (care măsoară automat temperatura corporală, fără a necesita un operator uman) în unitățile de învățământ cele mai aglomerate, dar și în alte locuri frecventate de persoanele în vârstă, precum Direcția de Asistență Socială, Centrul de zi pentru persoane vârstnice și, evident, Căminul pentru persoane vârstnice”, precizează sursa citată.

Acestui demers s-a alăturat și Kaufland România, prin finanțarea acordată Fundației Comunitare Alba în cadrul proiectului “Ajutăm Seniorii”, prin care a susținut, de la debutul crizei sanitare, achiziționarea de alimente de bază, medicamente, materiale igienico-sanitare sau echipamente de care au nevoie sau pentru protecția albaiulienilor în vârstă cu o situație socială sau medicală vulnerabilă.

Primele 20 de aparate au fost deja livrate și sunt în curs de montare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.