Mozaic

Anul acesta, ziua și noaptea sunt egale în 22 septembrie

Echinocțiul de toamnă 2020 are loc marți, 22 septembrie. Ziua și noaptea sunt egale ca durată. Când se schimbă ora?

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Primul este echinocțiu de primăvară și marchează momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în emisfera cerească nordică și echinocțiu de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera nordică în cea sudică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc astăzi, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și Vest, durata zilelor fiind egală cu cea a nopților. Expecție fac regiunile polare.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocțiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie.

Când se va schimba ora?

Un alt eveniment care va avea loc luna viitoare este trecerea la ora de iarnă. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul weekend din lună, ora 04:00 va deveni 03:00.

Medicii susțin că schimbarea orei poate avea efecte asupra organismului. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare.

Anul viitor ar putea marca sfârșitul acestui proces de schimbare a orei de două ori pe an. Comitetul de Turism și Transporturi al UE propune să punem capăt schimbării sezoniere a orei. Acest lucru nu ar modifica dreptul țărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard.

Pentru țările care decid sp își păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare va avea loc în luna martie 2021. Statele membre care preferă să își păstreze ora de iarnă, schimbă ceasurile pentru ultima dată în octombrie 2021.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.