Mozaic

Vom avea sau nu noi restricții după alegeri?

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți, la Alba Iulia, întrebat de jurnaliști dacă după alegerile locale ar putea fi instituit un nou „lockdown” (carantină totală – n.red.), că ține doar de fiecare dintre noi dacă va fi sau nu aplicată această măsură.

„Noi avem în evaluare orice scenariu. Dar, din punctul meu de vedere, întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să gândim ce putem face ca să nu avem o creștere a numărului de cazuri, haideți să vedem ce putem face pentru a menține un platou după o lună grea și să avem și o pantă descendentă. Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Dar, din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli, avem acțiuni concrete în unitățile sanitare…”, a afirmat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a adăugat că nu în spitale se tranșează această pandemie, ci înainte de a se ajunge la internările în spitale și că respectând regulile de prevenție, va fi și o transmitere comunitară scăzută.

Întrebat de jurnaliști dacă se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de infectare cu CoVid-19 după alegerile locale, ministrul a spus că „asumarea unui număr crescut de cazuri noi a fost făcută atunci când au fost aplicate măsuri de relaxare”, fie că a fost vorba de redeschiderea restaurantelor, de revenirea din concedii, de aglomerarea transportului în comun, de redeschiderea teatrelor, a cinematografelor, începerea anului școlar, de o lună de campanie electorală și, acum, de aceste alegeri locale.

El a apreciat că respectarea normelor de aplicare în vederea desfășurării fiecărei activități în parte „ar trebui să dea o creștere mică” a numărului de cazuri de la o zi la alta și să se rămână pe „acel platou, în jurul a 1.500 de cazuri”.

„În măsura în care nu vom respecta aceste precauții, atunci se poate ajunge și la 2.000 de cazuri. Monitorizăm în fiecare zi evoluția numărului de cazuri noi, după cum monitorizăm prezența la unitățile de primiri urgență, precum și prezența în terapie intensivă a cazurilor grave sau critice, după cum monitorizăm și numărul deceselor. Ele sunt cele care ne arată și gravitatea, dar care ne arată și transmiterea în comunitate, mergând oarecum cu analiza cazurilor dificile”, a mai spus Tătaru.

Ministrul a conchis că „dacă se menține acel platou”, spre a doua jumătate a lunii octombrie ar putea să fie și o scădere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.