Social

Cei șase deținuți de la Penitenciarul Aiud cu drept de vot și-au exprimat voința de a vota

Penitenciarul din Aiud (foto: Administraţia Naţională a Penitenciarelor)

Toți cei şase deținuți ai Penitenciarului Aiud cu drept de vot la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 şi-au exprimat în scris intenția de a vota duminică, potrivit unui comunicat transmis, vineri, Agerpres.

Numărul persoanelor private de libertate custodiate la Penitenciarul Aiud era vineri de 637, din care șase au fost identificate cu drept de vot la alegerile din 27 septembrie, după cum reiese din centralizarea datelor. Toate cele șase persoane și-au exprimat în scris intenția de a vota, arată sursa citată.

În comunicat se subliniază faptul că situația numerică centralizată la data de 24 septembrie este estimativă, termenul limită pentru depunerea listelor nominale şi a cererilor, la secția de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul, fiind preziua votării, cel mai târziu la ora 20.00.

Persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, și care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află penitenciarul, în cazul de față municipiul Aiud, vor vota prin intermediul urnei speciale.

Având în vedere particularitățile actualului context epidemiologic, pe durata procesului de vot, în Penitenciarul Aiud vor fi respectate măsurile propuse/recomandate de Institutul Național de Sănătate Publică, cuprinse în Raportul privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor, emis de Guvernul României.

În completarea măsurilor cu caracter general, se va avea în vedere evitarea contactului dintre deținuții care îşi exercită dreptul de vot, astfel că nu vor interacționa deținuți cazați în secții diferite, transmit reprezentanții Penitenciarului.

„Echipa biroului electoral al secției de votare, care se deplasează cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditați în acest scop vor fi supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi vor completa chestionarul CoVid-19. Purtarea echipamentului individual de protecție este obligatorie din momentul accesului în unitate”, se mai arată în comunicat.

Totodată, pe toată durata desfășurării procedurilor de votare, va fi respectată distanțarea fizică față de persoanele private de libertate şi față de personalul angajat al unității.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.