Social

Expoziție unică dedicată ONU, organizată de Fundația Inter-Art Aiud

Artiști din toate cele 193 de state membre ONU expun, în premieră, lucrări în cadrul aceleiași expoziții, organizate de Fundația „Inter-Art” din Aiud, potrivit unui comunicat transmis, vineri, Agerpres.

„În contextul aniversării a 75 de ani de la înființarea ONU și a 65 de ani de la aderarea României la această organizație, Fundația «Inter-Art» din Aiud organizează expoziția universală de artă «Națiunile Unite – simbolul vieții, libertății și fericirii», eveniment care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis. Acest eveniment unic constituie o premieră mondială absolută deoarece, pentru prima dată în istorie, artiști din toate cele 193 de State Membre ONU expun lucrări în cadrul aceleiași expoziții. Din România expun lucrări 24 de artiști, aparținând unui spectru multietnic larg”, se arată în comunicatul Fundației „Inter-Art”.

Expoziția reprezintă, potrivit sursei citate, „contribuția specială” a României pentru aniversarea ONU.

În acest an, expoziția se va desfășura online, urmând să fie organizată fizic în cursul anului 2021, la sediul ONU, dacă situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2 o va permite.

În mesajul transmis cu prilejul lansării expoziției în mediul online, președintele Klaus Werner Iohannis, a arătat, potrivit comunicatului, că „expoziția constituie o frescă simbolică a timpurilor noastre, creată într-un context în care avem nevoie – mai mult decât oricând – de solidaritate și înțelegere”.

La rândul său, inițiatorul și curatorul expoziției, Ștefan Balog, a declarat că „un vis frumos” devine astfel „realitate” cu acest proiect.

„O realizare ce definește pe deplin conceptul Fundației «Inter-Art» de a uni prin artă toate națiunile lumii. Am crezut întotdeauna în această deviză, iar în cei 25 de ani de când existăm am făcut tot posibilul să demonstrăm că arta și cultura unui popor reprezintă cel mai bun ambasador. (…). Această expoziție reprezintă un moment istoric, nu doar o premieră mondială. Este un cadou aniversar, dar și un eveniment intercontinental ce oferă șanse egale tuturor țărilor de pe glob de a se afirma prin arta lor”, a afirmat Balog.

Expoziția beneficiază de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi al Institutului Cultural Român. Parteneri în organizarea expoziției sunt Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Primăria Aiud și Centrul Cultural Liviu Rebreanu din Aiud, menționează Biroul de presă a Fundației „Inter-Art”.

Această expoziție poate fi vizualizată pe site-ul Fundației Inter-Art Aiud, la următorul link: http://www.inter-art.ro/un2020.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.