Sănătate, Sport

Un fotbalist sârb, pe teren de peste 50 de ani

Dragisa ‘Kole’ Kosnic, pe terenul de fotbal

Sârbul Dragisa Kosnic se află pe terenul de fotbal după peste o jumătate de secol și la aproape 67 de ani nu are nicio intenție să agațe ghetele în cui, relatează AFP.

În fiecare dimineaţă, el se antrenează alături de coechipierii săi, cărora le-ar putea fi bunic. „Kole”, cum este el cunoscut, locuiește în aceași casă modestă în care s-a născut în 1954, în satul Medja din nord-estul Serbiei.

Fără îndoială unul din cei mai vârstnici jucători în activitate din Europa, el trăiește doar dintr-o pensie minimă, mai mică de 130 de euro, dar și cu ajutor câtorva oi și capre pe care le deţine. Însă adevărata sa pasiune este fotbalul.

Dragisa Kosnic joacă pentru echipa Proleter de Medja, din divizia a 6-a sârbă, alături de coechipieri care au cu până la 50 de ani mai puţin decât el.

În fiecare weekend, „Kole”, legitimat pentru prima oară în 1968, își încalţă ghetele cu crampoane și intră pe terenul de fotbal.

„Din câte cunosc eu, nu mai există jucători activi de vârsta mea, dar dacă sunt, mi-ar plăcea să-i întâlnesc și să joc un meci cu ei”, a spus el.

În fiecare an, pentru reînnoirea licenţei sale de jucător, veteranul se supune unor examene medicale riguroase.

Mijlocașul defensiv veteran a cunoscut perioada sa de glorie la finele anilor ’70 cu echipa Proleter Zrenjanin. La acea vreme, echipa juca în divizia a doua a Iugoslaviei și a reușit eliminarea marii echipe Hajduk Split din Cupa Iugoslaviei în 1978.

Ca urmare a prestaţiei sale bune în acel meci, Hajduk Split i-a făcut o ofertă, însă jucătorul care avea 25 de ani pe atunci a suferit o fractură la un picior în cursul altui meci, iar cariera sa s-a încheiat prematur.

Dragisa Kosnic a atribuit longevității sale o genă bună și o alimentație mai degrabă frugală, în plus laptele de capră constituie cheia regimului său de viață.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.