Mozaic

România va dezvolta, cu fonduri europene, o platformă online de identitate electronică

Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României

România a semnat un proiect major pe fonduri europene, prin care se finanțează o platformă pentru identitate electronică online, a declarat, joi, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, la prima ediție a evenimentului Ziua Națională a Comerțului Electronic.

„În ceea ce privește identitatea electronică, consider că a fost cea mai mare greșeală de strategie pe care am făcut-o noi, ca țară, în privința digitalizării: faptul că, înainte de toate, nu am pus acest pilon la punct. Noi nu avem astăzi identitate electronică la nivel național unitar. Avem identități electronice disparate, în diferite niveluri de încredere. O formă de identitate electronică există în serviciile de internet banking, o alta pe majoritatea platformelor de e-commerce, identitate electronică în Spațiul Virtual Privat sau pe Ghișeul.ro… dar ele nu pot să-și dea, la momentul autentificării, acces la unele servicii publice care necesită un nivel de încredere ridicat”, a explicat Sărmaș.

„Am semnat de o lună și jumătate un proiect major pentru România, pe fonduri europene, care finanțează o platformă pentru identitate electronică online. Să nu se facă vreo confuzie: nu este vorba despre cartea de identitate pe care o gestionează Ministerul Afacerilor Interne, ci despre o identitate electronică pentru platformele publice online. În acest fel, să nu mai treacă cetățenii în acel proces de înrolare de șapte ori la șapte ghișee. Acest lucru trebuie să se întâmple o singură dată și online”, a subliniat șeful ADR.

Sărmaș a adăugat că, la nivel european, se discută pe tema unei strategii de identitate electronică unică pentru ca fiecare cetățean să aibă acces facil la servicii.

„O să fie un proiect care va fi ridicat în etape. Noi am avut de-a lungul anilor prostul obicei de a face proiecte mari, mamut, dar pe care le recepționăm pe toate la final. Or, în industria de software nu se face așa. Ai livrări intermediare, ai momente în care pui aplicații în anumite stadii și pe urmă vii cu restul elementelor peste ce ai livrat anterior. Trebuie să ne gândim și la un «roaming» al serviciilor în spațiul european, al identității electronice. Se vorbește mult despre identitate electronică unică la nivel european. Noi vom încerca să notificăm la Comisie acest mecanism de identitate electronică, astfel încât să fie recunoscut de Comisie și să poată fi integrat la nivel european cu ceea ce va propune Comisia Europeană. Dacă mă întrebați pe mine, ar fi o strategie greșită din partea Comisiei, de a propune o platformă unică la nivel european”, a subliniat Sabin Sărmaș.

Reprezentanți ai autorităților și mediului de afaceri au discutat pe tema viitorului comerțului electronic din România în cadrul primei ediții a Zilei Naționale a Comerțului Electronic, organizată joi de Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO).

Parlamentul României a adoptat, în acest an, Legea nr. 144/2020 prin care data de 15 octombrie a fost instituită drept Ziua Națională a Comerțului Electronic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.