Social

Hotnews.ro: Legea privind accesul la informații publice, măcelărită de cinci deputați PSD și de Florin Roman

Cinci parlamentari de la PSD și Florin Roman (PNL) au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, scrie HotNews.ro.

Proiectul de lege limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”.

De asemenea, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme”. Inițiatorii invocă faptul că „reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani”.

Mai exact, scrie HotNews.ro, cei șase parlamentari prin propunerile făcute în proiectul de lege dau posibilitatea instituțiilor publice să respingă solicitările dacă apreciază că informațiile sunt cerute „cu rea credință”.

În plus, autoritățile pot să refuze accesul la informații în cazul în care informațiile solicitate fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidențiale ce ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informațiile ar putea cauza daune uneia dintre părți în judecarea echitabilă a cauzei.

O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituția publică, inclusiv pentru documentele oferite online. Taxa este stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

De precizat este că în actuala lege este prevăzut doar ca în cazul în care solicitarea de informații implică realizarea de copii de pe documentele deținute de autoritatea sau instituția publică costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant.

Articolul integral poate fi citit aici.

Presa centrală, cu ochii pe Roman

Jurnalistul Mircea Marian face, pe contul său de Facebook, un mic inventar al activității parlamentare a lui Florin Roman din ultimele două luni.

Un mic bilanț al activităților domnului Florin Roman, liderul deputaților PNL, în ultimele 60 de zile:

  • amendament, împreună cu PSD, ca banii necheltuiți din programul „Șpagă pentru presă” să nu se întoarcă la buget, ci să se redistribuie către presa care a pus botul la șpaga asta, în frunte cu Antena 3.
  • membrii ASF, care sunt de legendă pentru salariile lor gigantice, să primească și bani de diurnă și cazare. Mai toți din conducerea ASF sunt niște incompetenți numiți politic.
  • desființarea, de facto, a accesului la informații publice, prin impunerea unor taxe discreționare de procesare a oricărei cereri de acces. Inițiativă PSD+PNL.
    Roman e unul din deputații PNL care acum câțiva ani a votat pensiile speciale pentru aleșii locali.
    PS: Fiindcă a ieșit scandal, Roman a anunțat ca renunță la modificarea legii accesului la informații publice. Spera să o treacă pe șestache… Va reveni, sunt sigur.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.