Politică

Ultima zi de campanie electorală. Sociologul Barbu Mateescu: „Vedem nişte alegeri destul de atipice”

Campania electorală, a patra în 18 luni, desfășurată în context de pandemie, a fost una „nu foarte savuroasă”, afirmă sociologul Barbu Mateescu, în opinia căruia, după 6 decembrie, e de așteptat să avem, o perioadă, stabilitate.

„PNL a folosit figurile cheie în planul credibilităţii, nu a fost nimic surprinzător, nu am văzut ceva ieşit din comun: Iohannis, Nicuşor Dan, premierul… Deci pe asta a mers. USR PLUS au avut nişte rezultate care nu i-au mulţumit peste tot la prezidenţiale şi la locale şi de aceea au revenit la mesajul de la europarlamentare, care a avut un succes foarte mare. S-ar putea să fie foarte eficient, dar nu e ceva nou”, a declarat Mateescu, pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte PSD, sociologul susţine că se observă „o schimbare de ritm”.

„E o schimbare foarte nestatornică. Ba Vasile Dâncu vorbeşte, de exemplu, de necesitatea reformării partidului şi atragerea intelectualilor, ba, după aceea, toată lumea începe să vorbească – cel puţin în ultimele două săptămâni – de conspiraţii, de tot felul de teme geopolitice clasice PSD-ului lui Dragnea… Există foarte multă neclaritate în mesaje”, consideră Barbu Mateescu.

El spune că se poate vorbi astfel „despre elemente normale, banale, utile din punct de vedere electoral, dar nimic cu adevărat senzaţional”.

„Și, având în vedere că e al patrulea scrutin în ultimele 18 luni, un gen de ritm pe care nu îl prea avem în România, este şi de aşteptat. Şi, cum a intervenit şi pandemia, care elimină contactul direct cu alegătorii, vedem nişte alegeri destul de atipice”, a arătat sociologul.

Barbu Mateescu şi-a exprimat speranţa ca prezenţa la vot „să nu fie cu mult mai mică decât la alte parlamentare”, deoarece „vorbim de fapt de un scrutin de o importanţă majoră”.

În opinia sociologului, „după 6 decembrie e de aşteptat să avem stabilitate o perioadă, poziţionarea forţelor politice în vederea ciclului masiv şi rapid de alegeri din 2024 urmând să mai aştepte ceva timp”.

„În politică, întotdeauna, lumea se pregătește pentru următorul scrutin. Și, până la următorul scrutin, mai e foarte mult, trei ani și jumătate din momentul alegerilor parlamentare. Și asta înseamnă că, cel puțin o perioadă, clasa politică va avea alte griji decât să se poziționeze în ochii populației ca fiind foarte dinamică. Prioritățile vor fi de altă natură și, cel puțin o perioadă, ca după orice scrutin, va fi un pic de linişte și de calm”, a precizat Barbu Mateescu.

Vineri este, conform dispozițiilor legale, ultima zi în care se mai poate face campanie electorală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.