Sănătate

Medicul Laura Ghibu Ventimiglia: „Nu există nicio întrebare stupidă despre vaccinare!”

Campania de vaccinare împotriva CoViD-19 a adus-o în prim plan pe Laura Ghibu Ventimiglia, medic român stabilit în Suedia, care a ajutat milioane de oameni din întreaga lume să înțeleagă rolul vaccinurilor prin intermediul unor filmulețe realizate împreună cu fiica sa de 12 ani.

Acum ea este unul dintre consultanții onorifici ai campaniei de imunizare din România și se implică activ în educarea și informarea oamenilor în ceea ce privește vaccinarea.

„O voi spune răspicat și de câte ori voi fi întrebată: Nu există nicio întrebare stupidă despre vaccinare! Orice întrebare trebuie pusă. Iar datoria specialiștilor e să răspundă pe înțelesul interlocutorului. Acest concept a fost discutat la CNCAV, iar rezultatul va fi o serie de sesiuni de întrebări și răspunsuri. Emisiunea va fi live pe Facebook și oricine dorește poate interacționa cu specialiștii și coordonatorii campaniei pentru a-și găsi răspunsuri la întrebări. Întrebați orice are legătură cu vaccinurile sau cu campania de vaccinare! Cei care au emoții și nu vor să intervină prin viu grai pot scrie întrebarea în comentarii”, a declarat pentru Agerpres Laura Ghibu Ventimiglia.

Aceasta a ajuns cunoscută în toată Europa, dar și în țări din America și Asia, după ce un filmuleț în care a explicat simplu și pe înțelesul tuturor cum funcționează vaccinul anti-CoViD a devenit viral pe Internet.

„Nu m-am așteptat să aibă atât de mare impact, deoarece consideram că majoritatea populației era deja informată din surse oficiale despre modul de acțiune a vaccinului. Dar mai aveam eu câțiva prieteni și pacienți care totuși mă mai întrebau cum funcționa vaccinul pe bază de ARN mesager. Pentru a nu repeta de mai multe ori același lucru m-am gândit să realizez un material informativ. Nu știam prea bine cum și aici m-a ajutat enorm fiica mea. I-am explicat ei procedeul și am încercat să-mi ilustrez explicațiile cu niște desene. Spre norocul meu, fetița a înțeles mecanismul perfect și, fiindcă desenele mele i s-au părut «foarte urâte», le-a reinterpretat ea în forma care se poate vedea în filmulețul cu pricina. (…) Nu aș putea cuantifica exact (câți oameni au văzut – nota red.), dar filmulețul a fost tradus în mai multe limbi și a fost vizualizat în toată Europa, în Orientul Mijlociu, în America de Nord și în cea de Sud. Presupun că a fost vizionat de mai multe milioane de oameni”, spune Laura Ghibu.

Practic, din nedumeririle fetiței de 12 ani legate de vaccin și COVID-19, aceasta a ajuns să ofere informații utile despre pandemie tuturor.

„În momentul în care au apărut vaccinurile am studiat studiile științifice care le acompaniau, am consultat specialiști în materie, am participat la mai multe webinare de specialitate pe această temă și apoi am încercat să explic ceea ce am învățat eu unui public neinițiat în materie, dar curios și dornic de informație. Einstein spunea: «Nu ai înțeles cu adevărat un subiect decât atunci când îl poți explica bunicii tale». Eu, cum nu o mai am pe bunica, am ales să-mi testez noile cunoștințe explicându-i fiicei mele. Am discutat cu ea și despre ce înseamnă pandemia, despre virus și despre vaccinuri. Am luat în serios nedumeririle ei și am căutat răspuns la ele. În așa fel am reușit să explic lucruri complicate în mod simplu”, a menționat ea.

Laura Ghibu Ventimiglia, în vârstă de 48 de ani, a plecat din țară la 17 ani, în Suedia, iar până acum a locuit, studiat și muncit în Marea Britanie, Elveția și Italia. Ea mărturisește că nu a încetat niciodată să iubească România, dovadă fiind implicarea ei constantă în proiecte din țară.

„Am trăit în mai multe țări (Suedia, UK, Elveția, Italia), unde am studiat, am lucrat și unde a trebuit să mă adaptez la diferite culturi și moduri de viață. Nu mi-am uitat niciodată rădăcinile și sunt implicată în mai multe proiecte civice sociale, de educație și de dezvoltare europeană în România. Am studiat doi ani de medicină de cercetare la universitatea din Uppsala, Suedia, și 5 ani de medicină dentară la Universitatea din Lund. Apoi am făcut specializare în chirurgie orală în Italia și în Suedia. Sunt medic stomatolog de 23 de ani, iar de 18 ani mă ocup preponderent de chirurgie orală. Am lucrat și la Facultatea de medicină dentară din Malmo, într-un departament de cercetare, și țin și cursuri internaționale pe diferite subiecte în care sunt specializată”, menționează ea.

În momentul în care s-a declarat pandemia de SARS-CoV-2, „nu mi-a trebuit mult să înțeleg situația și am urmărit cu mare interes și îndeaproape ceea ce a urmat pe planul cercetării asupra virusului, a bolii CoViD-19 și a dezvoltării vaccinurilor”, își amintește Laura Ghibu.

„Pentru mine era foarte clar, având în vedere că omenirea se confrunta cu un virus nou, cu care nu se mai întâlnise în precedență, că ieșirea din această situație de pandemie se putea face doar prin imunizarea colectivă. Această imunizare se putea face ori natural, așteptând ca virusul să infecteze majoritatea populației, de preferință cât mai lent ca sistemul sanitar să nu intre în colaps, ori prin vaccinarea masivă a populației. În țara în care locuiesc în acest moment, Suedia, s-a pus foarte mare accent pe responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi pentru a gestiona pandemia. Trebuia deci să contribuim la efortul comun de combatere a pandemiei, după puterile și priceperea noastră. Eu am ales să contribui, respectând recomandările autorităților, consultând materialul științific și explicându-l pe înțelesul tuturor”, a arătat medicul.

Prima instituție din România care a contactat-o ca să explice angajaților ce înseamnă CoViD-19 și cum pot ajuta vaccinurile a fost Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

„Doamna Laura Vâlsan, directoarea DGASPC Sibiu, a aflat despre această inițiativă a mea și m-a invitat să țin cursuri despre prevenția și protecția infectării cu coronavirusul pentru angajații și beneficiarii din centre. A fost o colaborare foarte strânsă și fructuoasă care continuă și acum”, a afirmat aceasta.

Din ianuarie, Laura Ghibu Ventimiglia face parte din echipa RoVaccinare, fiind consultant onorific (neremunerat) pe comunicare.

„De ianuarie 2021 am activat într-o echipă care a realizat mai multe materiale informative despre vaccin. Filmul despre funcționarea vaccinului pe bază de ARN mesager a fost preluat și de Ministerul Sănătății, iar în acest moment colaborez și cu profesorul Răzvan Cherecheș la realizarea filmulețelor informative «Profu’ de sănătate publică». Sunt în producție și alte materiale interesante și vă invit pe toți să consultați cât de des puteți pagina de internet https://vaccinare-covid.gov.ro/ sau pagina de Facebook RoVaccinare pentru a le vizualiza” – este îndemnul medicului român.

Potrivit Laurei Ghibu, campania de informare despre vaccinare din România „se bucură de aprecierea oamenilor”.

„O campanie atât de masivă și complexă e extrem de greu de organizat și gestionat. Şi vedem concret, cu datele statistice în față, că avem rezultate foarte bune. În primul rând, datorită populației care a înțeles oportunitatea și necesitatea vaccinării rapide și în al doilea rând datorită personalului medical care participă în mod exemplar la realizarea acestui obiectiv. Acum, cu toții știm că nimic nu e perfect și că se mai întâmplă greșeli. Important e însă să se învețe din greșeli și să nu se mai repete. Avem în continuare o cerere de vaccinare mai mare decât oferta, dar, din informațiile venite de la Uniunea Europeană, în curând cererea și oferta vor fi echilibrate, iar toți cei care vor dori vor putea beneficia de vaccin. Avem norocul de a face parte din acea parte a lumii în care viața și sănătatea fiecăruia dintre noi reprezintă o prioritate. Nu trebuie să uităm nicio clipă acest fapt și să-l apreciem la adevărata sa valoare”, este de părere Laura Ghibu.

Întrebată cum se împacă rolul de medic cu cel de soție și de mamă, Laura spune că se bucură de suportul soțului italian.

„Eu am o situație fericită, soțul meu m-a cunoscut când deja gestionam o clinică importantă în Italia și știa de la început cât timp dedicam activității mele profesionale. Ştie și acceptă să mă implic activ în comunitate, benevol. În același fel, și eu îl suport în pasiunile sale. În familia mea fiecare face ceea ce îi place mai mult, nu există stereotipuri. De exemplu, soțul meu adoră să gătească și să aranjeze prin casă, iar mie îmi place să meșteresc. Când trebuie să facem o activitate care nu-i place nimănui, ori o facem împreună, ori o facem cu rândul. Amândoi suntem foarte implicați în creșterea și educația fiicei noastre și până acum ne-am descurcat destul bine”, subliniază Laura Ghibu.

În opinia ei, educația sanitară este foarte importantă pentru copii, însă părinții trebuie ajutați să-și învețe micuții cum să fie sănătoși.

„E extrem de important ca orice copil mic să învețe norme de bază de igienă și prevenție a bolilor. Apoi, crescând, e esențial să beneficieze de o educație sanitară conformă cu vârsta sa. Inclusiv în această pandemie s-a văzut cât de mult ar fi folosit ca populația să fi beneficiat de educație sanitară făcută bine și la timp. Nu cred însă că dacă o persoană e mamă acest fapt o face aptă în a da o minimă educație sanitară copilului ei. Nu e corect să cerem asta. Educația sanitară trebuie făcută de personal specializat. Deja de la naștere, părinții trebuie ajutați cu sfaturi și recomandări despre cum să-și îngrijească copilul. Pentru o bună educare din punct de vedere sanitar a copilului, specialiștii trebuie să colaboreze cu părinții și cu școala și fiecare să-și asume responsabilitatea. În Suedia avem un proverb care spune: «E nevoie de un sat întreg ca să crești un copil»”, afirmă medicul.

În calitate de mamă, Laura Ghibu Ventimiglia consideră că în școlile din România ar trebui ca oamenii să lucreze mai mult în echipă.

„Nu sunt un pedagog, dar ca părinte, schimbând experiențe cu alți părinți, aș dori să văd în școlile din România mai mult accent pus pentru lucrul în echipă. Copiii ar trebui să învețe în primul rând să fie membri ai comunității, să se îngrijească de ei înșiși, de cei din apropiere, să învețe că regulile trebuie respectate, că «unde-i lege, nu-i tocmeală». Trebuie să înțeleagă la ce le folosesc cunoștințele învățate, să le aplice practic și să aibă posibilitatea să-și folosească creativitatea și fantezia”, consideră ea.

Laura Ghibu va realiza un material didactic, împreună cu un medic de familie din Sibiu, care să ajute la educația sanitară a copiilor și a adulților.

„Pentru moment încerc să îmi aduc contribuția la îmbunătățirea educației în școlile din România, colaborând cu VeDem Just, un ONG condus de Oana Negru împreună cu Lucian Chercheriță și Cristi Danileț, care se ocupă de educația juridică la nivel gimnazial și liceal. De câteva luni au lansat și o aplicație de educație juridică pentru toți, numită Lege-N-Dar. Vă invit pe toți să o descărcați. E gratuită și s-ar putea să găsiți acolo multe informații extrem de importante și necesare, mai ales în această perioadă. După modelul de mai sus, în aceste zile construiesc, împreună cu medicul sibian Eduard Egri, o echipă de profesioniști care să producă material didactic pentru educația sanitară a copiilor și a adulților”, a anunțat ea.

Inspirată de femei cu rol major în lupta cu pandemia, Laura spune că, în ultimul an, sistemul sanitar a fost supus unei presiuni incredibile.

„Cunosc nenumărate femei excepționale în România care au avut un rol decisiv și un impact major în lupta cu pandemia. Aceste femei, de multe ori nebăgate în seamă, m-au inspirat și lor aș dori să le aduc un elogiu. Să nu uităm că sistemul sanitar e un domeniu în care lucrează preponderent femeile, iar în ultimul an acest sistem a fost supus unei presiuni incredibile. De aceea, ceea ce neapărat doresc să menționez e marea mea admirație pentru toate aceste femei din sănătate și mai ales pentru asistentele medicale, coloana vertebrală a acestui sistem”, a fost mesajul Laurei Ghibu Ventimiglia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.