Mozaic

Flori și un tricolor, depuse la mormântul lui Carl Filtsch din Veneția, la 191 de ani de la naștere

Karl Filtsch – mormântul său din cimitirul San Michele din Veneția (stânga) și un portret de epocă (dreapta)

Un român stabilit în Italia a depus vineri, din partea Consiliului Județean Alba și Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, flori și un drapel tricolor la mormântul din Cimitirul San Michele din Veneția al lui Carl Filtsch, pianist născut în Sebeș în urmă cu 191 de ani și considerat elevul preferat al lui Chopin.

„Carl Filtsch, considerat micul geniu al muzicii romantice din secolul al XIX-lea, originar din Sebeș, a fost comemorat, vineri, de autoritățile din județul Alba, la împlinirea a 191 de ani de la nașterea acestuia. Astfel, prin intermediul unui român din județul Alba, care locuiește în Italia, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ au depus flori și un drapel tricolor la mormântul lui Carl Filtsch din Cimitirul San Michele din Veneția”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Cel care a pus în practică acest gest simbolic este Cristian Burde, originar din județul Alba și stabilit în Italia împreună cu familia, de aproape 20 de ani, și care a acceptat vineri, „cu fericire și emoție”, să străbată drumurile Italiei pentru a aduce un „sincer omagiu” lui Carl Filtsch.

Potrivit sursei citate, Cristian Burde este un român care antrenează în numeroase stagii de pregătire a trupelor speciale, pe plan internațional, în tehnicile de apărare și supraviețuire Krav Maga.

În această săptămână, se desfășoară „Zilele Muzicale Carl Filtsch”, un eveniment dedicat pianistului considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea.

Carl Filtsch a fost elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” vor debuta, sâmbătă seara, cu un concert extraordinar „In memoriam Carl Filtsch”, eveniment care va avea loc în Biserica Evanghelică din Sebeș. Programul va cuprinde un moment susținut de pianista Ana Silvestru. Concertul va fi completat de Cvartetul de Coarde al Județului Alba. Evenimentul se va desfășura cu public, iar accesul va fi permis gratuit, în limita numărului de locuri disponibile.

Manifestarea va continua, duminică, prin difuzarea filmului scurt „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch”, o producție artistică ce are ca scop promovarea personalității pianistului din Sebeș.

Luni, în încheierea „Zilelor Muzicale Carl Filtsch” va avea loc diseminarea pe plan național a integralei compozițiilor lui Carl Filtsch, realizată de Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Lucrările vor fi transmise școlilor și liceelor de artă din România pentru a putea fi folosite de copiii pianiști.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” sunt organizate de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în colaborare cu Biserica Evanghelică Sebeș.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeș. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică, ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică.

Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra, unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani.

Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.